007.jpg

У Сумах сьогодні відбулись урочистості на честь особового складу 15-го окремого мотопіхотного батальйону, котрий повернувся після успішного виконання бойових завдань у зоні проведення АТО.

Зранку бійці у супроводі оркестру під захопливі погляди сумчан урочисто пройшли від майдану Незалежності до обласної філармонії, де на військовиків чекали вітання та концертна програма.

В. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО передав воїнам слова вдячності від міського голови Олександра ЛИСЕНКА та всієї громади за мужність і самопожертву, виявлені бійцями при захисті суверенітету та територіальної цілісності України.

«У Сумах сьогодні справжнє свято. Ваш батальйон створювався для виконання мирних важливих завдань, але так сталось, що вам довелось нести нелегкий кровопролитний бій із загарбником. Низький уклін вам, дорогі герої-земляки, за відвагу, незламність духу, патріотизм та любов до рідної землі. На вашому прикладі зростатиме не одне покоління юних патріотів, котрі захоплюватимуться вашими вчинками та матимуть за честь бути схожими на вас», – сказав в. о. міського голови.

Для кращої комунікації влади з учасниками бойових дій, зазначив Володимир Войтенко, працює Рада учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих в ході антитерористичної операції при міському голові. Забезпечуються державні соціальні гарантії, передбачені для даних категорій громадян.

Із поверненням бійців також привітали очільники області та військове керівництво.

«Мені приємно зазначити, що молода військова частина, яка була сформована практично під час війни, професійно виконує свій обов’язок, стала міцним колективом, що надійно захищає нашу Батьківщину від ворога», – сказав заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Олександр ГОЛОДНЮК.

Вітання на честь військовослужбовців 15-го окремого мотопіхотного батальйону продовжили артисти обласної філармонії.

Нагадаємо, історія 15-го окремого мотопіхотного батальйону почалась 23 квітня 2014 року, коли, на підставі мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України розпочалося створення Сумського батальйону територіальної оборони. Військові комісаріати області наповнили батальйон особовим складом із числа патріотично налаштованих сумчан, але серед них було небагато тих, хто раніше проходив військову службу. У червні 2014 року в батальйоні вже нараховувалося 463 військовослужбовця.

На початку планувалось, що вони здіснюватимуть охорону важливих об’єктів, державних установ лише в межах Сумської області на відстані більш ніж 500 км від кордону з Росією. Але 12 червня 2014 року на підставі наказу керівництва Антитерористичного Центру при Службі Безпеки України, військову частину було задіяно до складу сил та засобів антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей (Марківка Луганської області, Костянтинівка, Попасна).

У вересні 2015 року батальйон був виведений з зони АТО для проведення заходів із відновлення боєздатності.

З листопада 2014 року він змінив свій статус і увійшов до складу регулярних частин як окремий мотопіхотний батальйон. Спочатку в складі 92-ої механізованої бригади, з травня 2015 року – в складі 58-ої окремої мотопіхотної бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.

З 27 листопада 2015 року по 25 жовтня 2016 року батальйон знову виконував завдання у зоні відповідальності на території Донецької області (Верхньоторецьке Ясинуватського району Донецької області).

З 11 лютого 2017 року по 2 березня 2017 року зведена рота військової частини виконувала завдання у зоні відповідальності на території Донецької області (Авдіївка).

А з 2 липня 2017 року по 24 березня 2018 року – у зоні відповідальності на території Луганської області (Трьохізбєнка та Кримське Новоайдарського району Луганської області)

За весь час існування батальйону в ньому прослужило 1615 чоловік. Державними нагородами відзначено 17: дев’ятьох із них – посмертно. За час виконання завдань у зоні відповідальності на території Донецької та Луганської областей 13 бійців поклали голови за Незалежність України.

Список нагороджених