002.jpg

У Сумах підписали Меморандум про співпрацю між виконавчим комітетом та Сумським державним університетом у сфері розробки та впровадження в місті Суми Стратегії розвитку міста та програми реалізації «Smart City Sumy» на період до 2027 року.

Підписали його відповідно міський голова Олександр ЛИСЕНКО та ректор СумДУ Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

«Треба починати розробку Стратегії з прогнозу. Отже ми і розпочинали з технічного завдання. Стратегія розроблятиметься спільно з представниками СумДУ, з членами координаційної ради міської ради (депутати, представники міської ради та громадськості) і впроваджувати її у життя будемо спільно. І сьогодні підписуємо відповідний Меморандум. Адже в теперішній час, змінюється світ, змінюються технології і вже неможливо без наукової бази, думки спеціалістів. Сьогодні ми вже говоримо про «Smart City Sumy». Вважаю, що наступне десятиріччя життєдіяльності сумської громади повинно бути супер сучасним та розвинутим, – зауважив очільник обласного центру Олександр Лисенко. – За рахунок всіх наших спільних розробок ми маємо за кінцеву мету нормальні умови життя і роботи для мешканців».

Як зазначив секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, підписання даного Меморандуму є засвідчення співпраці і консолідації зусиль, спрямованих на розробку, створення прогнозу соціально-економічного розвитку та написання Стратегії розвитку міста Суми.

«На підготовчому етапі було підготовлено технічне завдання, погоджене відповідними експертами, і відповідно до цього завдання будемо розробляти Стратегію розвитку міста Суми. В технічному завданні є вісім основних етапів. Отже розпочинаємо з аналізу даних, які є в місті, зі створення профілю громади, створення карти капіталів, проведення відповідних соціологічних досліджень та найголовніше – створення прогнозу соціально-економічного розвитку на середньостроковий період», – розповів Андрій Баранов.

Сама Стратегія складатиметься з визначення бачення розвитку та місії міста, стратегічних пріоритетів, стратегічних і операційних цілей. Кінцевим етапом буде створенням компонентних планів – це заходи і проекти, які власне можна побачити в 30 нині діючих програмах розвитку Сум.

В свою чергу Анатолій Васильєв наголосив: «Філософія університету – інтелект Сумщини повинен слугувати громаді. І наш університет цю тезу наполегливо реалізує. Ми хотіли б засвідчити це підписанням цього Меморандуму та брати більш активну участь у вирішенні потреб громади. Буде аналіз, прогноз і буде стратегія. Безумовно це буде активне впровадження технологій цифровізацій, енергоефективність, організація громадського здоров’я та інше».