0010.jpg

Міський голова Олександр Лисенко наголосив на тому, що міська влада продовжить втілювати ініціативи, спрямовані на підтримку діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Про це очільник міста заявив під час виїзного брифінгу 13 грудня.

Створення об’єднань співвласників, зазначив міський голова, є найефективнішим методом управління будинками, адже мешканці самі визначають, куди і на що треба спрямувати кошти і контролюють їх витрачання. Відтак, міська влада підтримує починання сумчан і фінансово допомагає ОСББ з ремонтами. Відбувається це у три способи: власне коштом міського бюджету; через механізм співфінансування 70/30 (70% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, 30% − власні та залучені кошти ОСББ); а також через погашення відсотків за кредитами ОСББ.

Реальні результати співпраці міської влади та ОСББ демонструють ОСББ «Суми Миру 34» (вул. Миру, 34) і ОСББ «Злагода» (вул. Прокоф'єва, 25/2).

Перше розпочало свою діяльність лише торік у листопаді, але відтоді будинок значно змінився зовні та всередині. Коштом міського бюджету на загальну суму майже 300 тис. грн. тут відремонтували дах, встановили водостічні труби, замінили труби холодного водопостачання. Скориставшись запропонованим міською владою принципом співфінансування 70/30 жителі будинку замінили вікна та двері в місцях загального користування. Частка міського бюджету склала 60,2 тис. грн., кошти ОСББ – 25,8 тис. гривень. Наразі тривають роботи зі становлення індивідуального теплового пункту (ІТП) з автоматичним погодним регулюванням та балансувальних автоматичних клапанів на кожен стояк опалення (частка міської скарбниці – 179,2 тис. грн., кошти ОСББ – 76,8 тис. гривень). За кошти ОСББ навели лад в електрогосподарстві у будинку та встановили ЛЕД світильники. Загальна вартість цих робіт склала 28 тис. гривень. Їх, як і свої 30%, ОСББ взяло в кредит у банку. Далі об’єднання співвласників сплачуватиме тіло кредиту, а це 1 грн/м2 загальної площі, яка належить власнику квартири, а відсотки відшкодовуватимуться з міського бюджету.

А ще жителі будинку торік подали свій проект у рамках громадського (партиципаторного) бюджету, і наразі на подвір’ї облаштовано великий дитячий майданчик.

На наступний рік запланували утеплення будинку. Натхненні їхнім прикладом, сусіди також об’єднались і з листопада поточного року утримують свій будинок самостійно.

Прикладом активного та ефективного використання на потреби ОСББ коштів міської та державної скарбниць є об’єднання співвласників «Злагода», що працює з 2000 року. Лише цьогоріч, повідомила голова правління ОСББ Валентина КАЛЮЖНА, за принципом співфінансування 70/30 встановили перший в Сумах та області ІТП з автоматичним погодним регулюванням та балансувальні автоматичні клапани на кожен стояк опалення. Також змінили систему опалення: замість трьох теплопунктів і такої ж кількості лічильників, зробили одне ІТП та один прилад обліку. А ще тепер опалення до трьох під’їздів надходить не через вулицю, а через підвал по утеплених трубах. На ці роботи спрямували 480 тис. грн. з міського бюджету та 210 тис. грн. коштів ОСББ (кредит).
Завдяки приєднанню до ОСББ двох під’їздів, які до цього утримувалися ЖЕКом, за кошти міської скарбниці відремонтували дах, за гроші співвласників – під’їзди. Також у поточному році завдяки кредиту у будинку, не лише в місцях загального користування, а й у квартирах, встановили енергоефективні вікна, LED світильники в місцях загального користування. Загальна вартість робіт склала 598 тис. грн. (300 тис. грн. – компенсація за загальнодержавною програмою «Теплі кредити»). У двох приєднаних під’їздах йде заміна у підвалі мережі гарячого водопостачання (загальна вартість робіт – 75,1 тис. грн.). Відсотки за цим кредитом за ОСББ сплачуватиме міський бюджет.

Загалом за два роки ОСББ «Злагода» залучило через «Теплі кредити» 987 тис. грн., з міського бюджету отримано 680 тис. гривень.

Міська влада й надалі підтримуватиме ОСББ, зазначив Олександр Лисенко.

«Ми допомагаємо тим, хто сам собі допомагає», – наголосив він.

А дізнатись більше про ОСББ та його можливості сумчани зможуть зі спеціальної літератури, яка, як повідомив радник міського голови з питань взаємодії з ОСББ Роман ГУЧЕНКО, днями надійде до бібліотек міста.