006.jpg

У Сумах відбуваються заходи на вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні.

Зранку городяни зібрались біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років, де відслужили панахиду за померлими голодною смертю та поклали до підніжжя пам’ятника квіти і композиції з колосків.

«Невинні люди помирали від голоду не тому, що був неврожай чи не було що сіяти, а тому, що, починаючи з 1921 року, радянська держава провадила політику фізичного винищення людей за їхню етнічну приналежність чи патріотичні настрої. В Україні Голодомор визнаний геноцидом українського народу, але, на жаль, досі не всі держави в світі погоджуються з тим, що це було масове навмисне винищення українського народу», – зазначив у своїй промові міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Він закликав сумчан пам’ятати про цей страшний в історії людства злочин і жертв усіх Голодоморів в Україні, адже це гарантує, що подібне страхіття не повториться.

«Хочеться, аби ми не лише в цей день і не лише біля цього пам’ятника, що уособлює людину, якій нічого їсти, згадували про ті події, а постійно розповідали про них нашим дітям і нащадкам. Аби всі зробили правильні висновки і не допустили повторення тих жахіть, які довелось витерпіти українському народу, нашим рідним і близьким», – наголосив очільник міста.

На згадку про закатованих голодом українців, сьогодні о 16:00 на вул. Соборній сумчани викладуть символічний хрест зі свічок. Годиною потому, о 17:00, в обласній філармонії розпочнеться концерт-реквієм «Скорботна свічка горіла».