0012.jpg

Шановні сумчани!

Щиро вітаю всіх вас з Днем Гідності та Свободи!

Цей день у кожного з нас асоціюється з боротьбою за ідеали свободи і демократії та виховує почуття національної гідності та самоідентичності.

Ми шануємо патріотизм і мужність всіх українців, які восени 2004 року та у листопаді 2013 – лютому 2014 років постали на захист цих ідеалів нашого народу, прагнучи зробити все можливе, аби наша Батьківщина отримала шанс повернутися до родини європейських народів та країн!

Згадуючи трагічні події на столичному майдані Незалежності, вулицях Інститутській та Грушевського, в пам’яті постають величні подвиги наших сучасників, які назавжди увійшли в історію як Герої Небесної Сотні. Серед них і наш земляк Олексій Братушка.

Під час тяжких часів в Україні, в часи неоголошеної війни, багато хто з героїв Майдану добровольцем, одразу з нашої самооборони вирушив на фронт.

Не можу не згадати Героя-сумчанина, який за покликом душі пішов з початку на столичні барикади, а потім – на захист територіальної цілісності нашої країни. Це безстрашний 18-річний Сергій Табала, кіборг «Сєвєр», який став символом мужності, братерства та самопожертви в ім’я майбутнього своєї Батьківщини, і якому присвоєно звання Героя України, на жаль, посмертно. Ми всі пишаємося та шануємо пам’ять наших славетних земляків і всіх  Героїв!

Цьогоріч ми відзначаємо століття початку ще однієї Української революції, 1917-1921 років, коли наші пращури виборювали право жити у власній державі. На жаль, тоді цього не сталося, але вогонь нескореності як смолоскип з покоління в покоління вони передавали нам.

І сьогодні ми повинні з повною відповідальністю усвідомлювати ту величезну ціну свободи, яка передалася від Героїв Крут до Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО. Хочемо ми цього чи ні, проте доля посилає нашому народові все нові і нові виклики, які ми з честю повинні перебороти.

Дякую всім захисникам українського народу, які ціною власного життя рішуче відстоювали право всього народу жити у власній, вільній, могутній, процвітаючій європейській державі.

Слава Україні і слава сучасним Героям!

З повагою
міський голова                                                                                                                                 Олександр Лисенко