003.jpg

У Сумах відзначають 26-ту річницю проголошення незалежності України.

Цьогоріч цей знаменний для кожного українця день сумчани розпочали зі вшанування пам’яті Героїв. Спочатку близько двох сотень містян поклали квіти до пам’ятного знаку на честь Героїв Небесної Сотні та схилили голови у скорботі за земляками, котрі загинули на Сході України.

Архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій висловив вдячність представникам влади за те, що відзначення усіх важливих дат розпочинається у місті зі вшанування пам'яті тих, хто полягли у боротьбі за вільну незалежну Україну. Він подякував батькам загиблих за те, що виховали синів, які не пошкодували своїх життів задля захисту рідної держави та співгромадян.

«Без них не було б нас!» – наголосив архієпископ.

Пам’ять про Героїв, зазначив він, має жити у віках. Живим же він побажав Віри – віри в Бога та в Україну.

Про минуле сьогодення та майбутнє України говорили і на урочистостях біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Як зазначив заступник міського голови Степан ПАК, 26 років Незалежна Україна заявила про себе на політичній та міжнародній арені, втілюючи одвічну мрію українства про власну державу, шлях до розбудови якої видався нелегким і тернистим. Попри це, спільними зусиллями Україна вже посіла на мапі Європи та світу гідне місце.

«Із Днем народження тебе, Україно! Адже одвічні прагнення нашого народу жити на своїй Богом даній землі безповоротно увінчались успіхом понад чверть століття тому. За час незалежності ми зробили вагому справу – ми маємо свою державу, ми маємо свою територію – найбільшу в Європі, ми маємо свою символіку, ми маємо гімн. Проте найбільшим досягненням є усвідомлення кожним українцем, не залежно від його расової, релігійної, етнічної приналежності, що ми живемо для України і маємо робити все для того, аби вона відбулась», – зазначив у своїй промові Степан Пак.

Посадовець зауважив, що поки не все зроблено для побудови сильної держави та сильної нації, бо тривалий час українцям не доставало рішучості та єдності, втім висловив упевненість, що в єдності та братерстві буде досягнуто мети.

«Ніхто не хоче і не може зазіхати на сильних, міцних, консолідованих, дружніх. Там, де панує любов, немає розбрату і ворожнечі. Дай Бог, щоб кожен із нас усвідомив цю прописну істину», – наголосив заступник міського голови.

Він вручив відзнаки сумчанам, котрі своєю щоденною працею наближають омріяє майбутнє для України. За високий професіоналізм, вагомі трудові здобутки, значний особистий внесок у соціально-економічний, культурно-освітній розвиток міста Суми та з нагоди Дня Незалежності України Почесною відзнакою Сумської міської ради «За майстерність» нагороджені автор 51 книжки про місто Суми та Сумщину Олексій ЛЕНСЬКИЙ та головний бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу культури та туризму Раїса ГУЛЯКІНА. Подяку міського голови (з врученням нагрудного знаку) отримав кошовий отаман Сумської паланки Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке» Олександр КЛИМОВ, Почесну грамоту міського голови – провідний спеціаліст Зарічного районного у місті Суми відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області Юлія КУЩ.

Свій творчий дарунок до Дня Незалежності України нагородженим і всім присутнім зробили козачата – учні школи № 25, юні артисти з Токарів, дорослі митці з БК «Хімік» та зі Степаніки.

Відзначення 26-ї річниці проголошення незалежності України триває.