0010.jpg

Сумська міська рада підписала Меморандум про співробітництво з ГО «Центр дослідження суспільства» (Cedos).

Згідно з документом сторони спільно розроблятимуть Концепцію інтегрованого розвитку для Сумської міської ТГ.

Суми на підписанні Меморандуму представляли секретар міської ради Артем КОБЗАР, його радники Ірина ДЯДЕНКО та Віталій ЖИЛЕНКО, фахівці департаменту забезпечення ресурсних платежів, який займався підготовчою роботою, та управління стратегічного розвитку міста. Від іншої сторони документ підписав директор ГО «Центр дослідження суспільства» (Cedos) Іван ВЕРБИЦЬКИЙ. 

«Спільно ми зробимо велику справу. Роботу у відповідному напрямку з виділенням фінансування ми планували ще до повномасштабного вторгнення. Оскільки наразі маємо проблеми з бюджетом, відрадно, що відповідна робота відбуватиметься за грантові кошти. Дякуємо за допомогу», – зазначив Артем Кобзар.

Над стратегічним документом працюватимуть спеціальна робоча група та експертна команда. Долучаться консорціум організацій бюро партисипативного планування «Cité», архітектурне бюро «PSEL» та аналітичний центр «Cedos». Також передбачається залучення жителів громади. Документ базуватиметься на Стратегії розвитку Сумської міської ТГ та охоплюватиме всі ключові сфери життєдіяльності громади. Як зауважили партнери, вони вже мають відповідний досвід розробки подібної Концепції для одного з районів Києва, Мелітополя та Харкова. Загалом нині такий документ мають п’ять міст.

«Раді можливості попрацювати з Сумами. Цей документ – це, по суті, стратегія для громади, яка складається з різних компонентів: від містобудування до охорони здоров’я, умовно кажучи. Ми залучаємо 10 різних експертів, які разом із робочою групою від громади проаналізують ці напрямки та синхронізують їх на перспективу тактичну, середню та стратегічну. Всі результати будуть покладені на карту громади, тож ви бачитимете, що та де розміщуватиметься», – розповів експерт Вадим ДЕНИСЕНКО.

Віталій Жиленко звернув увагу на важливості залучення до роботи над Концепцією надавачів житлово-комунальних послуг та департаменту інфраструктури міста з тим, аби в документі врахували складову мереж.

Ірина Дяденко наголосила на необхідності такого документа для розвитку громади: «Чудовий проєкт. Зараз затребувані такі питання. Громада хоче бачити певні земельні ділянки та має візії на них, а ми не можемо скерувати, бо відсутній відповідний документ».

Роботу над Концепцією інтегрованого розвитку планують завершити до листопада для того, аби на неї могли спиратись при формуванні бюджету на 2025 рік. Начальник управління архітектури та містобудування департаменту забезпечення ресурсних платежів Андрій КРИВЦОВ зауважив, що в перспективі цей документ стане завданням на проєктування для розробки містобудівної документації, Комплексного плану просторового розвитку з внесенням змін до Генерального плану.