006.jpg

Напередодні Міжнародного дня волонтерів керівництво Сумської міської військової адміністрації та міської територіальної громади запросили представників волонтерського загалу, аби обговорити проблеми та намітити шляхи подальшої співпраці

Спілкування відбулося в рамках «круглого столу» «Сумські волонтери: досвід і перспективи», який організувало управління суспільних комунікацій в Офісі розвитку і відновлення, створеному на базі управління стратегічного розвитку міста. Тут зібралися представники майже двох десятків волонтерських організацій та об’єднань різного спрямування та напрямків діяльності, яких поєднало щире прагнення допомагати Захисникам і Захисницям, а також усім жителям громади, котрі потребують підтримки й допомоги.

Начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій ДРОЗДЕНКО, звертаючись до загалу, наголосив: «Ця орда розраховувала на легку прогулянку Україною. Але вони прорахувалися, бо не взяли до уваги одну обставину. В Україні взагалі, та в сумській громаді зокрема, багато небайдужих людей, які стали пліч-о-пліч, згуртувавшись задля нашої спільної Перемоги. Волонтерський рух уособив у собі найкращі риси української нації, які яскраво проявилися в таких надзвичайних обставинах».

«Ми всі – сумчани, всі любимо рідне місто й готові його захищати. І ми всі маємо вагомий досвід волонтерської діяльності. Втім, на мій погляд, потрібна координація цієї роботи, треба обмінюватись інформацією. Влада громади сприяла і готова надалі сприяти волонтерам в їхній шляхетній справі», – зауважила заступник очільника Сумської міської ТГ Віра МОТРЕЧКО.

Олексій Дрозденко та Віра Мотречко відзначили представників організацій та об’єднань за їхню активну благодійну та гуманітарну діяльність, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху сумської громади, вручивши грамоти та цінні подарунки.

Демонструючи наміри подальшого сприяння волонтерській діяльності, начальник Сумської МВА Олексій Дрозденко, заступник очільника Сумської МТГ Віра Мотречко та регіональний представник Благодійної організації «Українська фундація «Мрія» Людмила ЧЕГРИНЕЦЬ уклали Меморандум про партнерство та співпрацю. Документ, який вони підписали під час «круглого столу», передбачає спільну роботу влади та благодійного фонду задля допомоги постраждалим внаслідок збройної агресії росії, зокрема, дітям та родинам тих, хто зник безвісти або перебуває в полоні.

Присутні також обговорили проблеми, які можуть спіткати волонтерів після введення у дію Постанови КМУ № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» зі змінами. Особливості новацій та оформлення доставлення гуманітарної допомоги роз’яснила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія ПАНУРА. Представники влади запевнили, що в разі будь-яких проблем готові допомагати волонтерським організаціям.

Кожен із присутніх мав можливість презентувати свій досвід роботи, висловити пропозиції щодо перспектив співпраці або ж порушити проблемні питання.

Свої напрацювання представили КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», волонтери БФ «Серед людей», місцевої організації Товариства Червоного Хреста України, руху «Крок на зустріч», бренду «Своє», Ромського національного об’єднання, ГО «Мереживо», ГО «Ініціативи Слобожанщини», релігійної громади «Добра новина», БФ «Карітас», БФ «За європейське майбутнє» та інших.

У підсумку волонтери й представники влади домовилися про регулярні зустрічі та подальшу співпрацю.