Надрукувати
Перегляди: 815

У Сумах відбулася щорічна серпнева конференція педагогічних працівників Сумської міської територіальної громади «Освіта сьогодення: від викликів до можливостей».

До обговорення важливих питань освітянської галузі долучились очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО, профільний заступник Станіслав ПОЛЯКОВ, начальник управління освіти і науки Неля ВЕРБИЦЬКА, голова Сумської міської організації профспілки працівників освіти і науки України Людмила ГОГА, начальник управління Державної служби якості освіти в Сумській області Алла РЯБУХА, а також керівники та вчителі закладів освіти Сумської міської ТГ, депутати та представники ДСНС.

Як повідомив керівник Сумської міської ТГ Олександр Лисенко під час панельної дискусії, сумська громада готова до нового навчального року, адже майже в усіх закладах освіти повністю облаштували укриття. А це першочергова умова для того, аби діти могли відвідувати заняття офлайн.

«Ми з вами зробили все для того, аби наші діти мали живе спілкування і можливість отримувати якісну освіту в школі, а не лише онлайн. За це велика дяка депутатському корпусу, управлінню освіти і науки, керівникам освітніх закладів, а також фахівцям ДСНС, які постійно йшли на зустріч і допомагали зробити так, аби укриття в школах та садочках відповідали всім вимогам. Робота ще повністю не завершена, але ми працюємо і обов’язково вирішимо ті проблемні питання, яких, на жаль, під час воєнного стану вистачає. Тримаємо освітянський фронт задля майбутнього України!», – наголосив Олександр Лисенко.

Щодо того, як саме буде організовано освітній процес з 1 вересня, розповіла начальник управління освіти і науки Неля Вербицька. За її словами, заклади освіти, в залежності від того чи є в них укриття, працюватимуть за тими моделями, які надало Міністерство освіти і науки України, а саме за офлайн, дистанційною та змішаною системами. Враховуватиметься також і безпекова ситуація.

Комісією Сумської ОВА рекомендовано 76 закладів загальної середньої освіти і закладів дошкільної освіти до очної і змішаної форми навчання. Але рішення про форму навчання, структуру навчального року та робочого тижня ухвалюватиме під час засідання педагогічної ради кожний заклад індивідуально. Останні відбудуться вже завтра, 31 серпня.

Неля Вербицька зауважила, що попередньо в закладах освіти провели опитування серед батьків щодо організації освітнього процесу. За результатами 54% батьків дали згоду на очну форму навчання, 46% – на дистанційну.

Разом з тим будуть створені модульні класи для того, щоб ті діти, які перебувають за кордоном, і ті, чиї батьки не дали згоду на очне навчання, навчались дистанційно.

Протягом останнього місяця також провели опитування серед батьків і дошкільнят. На їх розсуд запропонували такі варіанти: відвідини дитиною садочка протягом чотирьох годин без харчування, чотирьох години з харчуванням і протягом повного робочого дня з харчуванням. На основі результатів опитувальника формуватимуться групи. Але управління освіти і науки наголошує, що з 1 вересня необхідно організувати харчування в дошкільних закладах та школах.

Окрім того, заклади дошкільної освіти будуть організовувати освітній процес за наявності найпростішого укриття або якщо наявні договори з тими організаціями, у яких знаходяться захисні споруди не далі, ніж 500 м від дошкільного навчального закладу.

«Усі ці питання ми тримаємо на контролі і шукаємо шляхи їх вирішення. Адже найперше наше завдання – забезпечити безпечне освітнє середовище. Окрім цього, важливо подбати про емоційний стан учнів і вчителів. Зрозуміло, що від того наскільки стабільний психологічний стан залежить і якість освіти. І хоча ми вже маємо досвід онлайн-освіти через пандемію COVID-19, але минула зима показала, що тепер нам ще треба вміти навчати навіть тоді, коли немає світла, є перебої з інтернетом та багато інших нюансів. І я дякую всім педагогам, що вони долають ці труднощі», – зазначила Неля Вербицька.

На завершення спілкування відбулося нагородження працівників освіти грамотами та цінними подарунками.

Далі на учасників конференції чекали практичні майстерки.