0012.jpg

У Сумах у день другої річниці смерті найкращого скорохода XX століття Володимира Голубничого на його могилі відкрили пам’ятник

Задля цього на місці поховання найтитулованішого спортсмена Сум зібрались його рідні та знайомі, представники спортивної громадськості, керівництво громади та області, причетні до спорудження пам’ятника, всі, хто хотів віддати шану знаменитому земляку.

«На жаль, Володимир Голубничий вже не з нами. Проте, якби він дожив до сьогодення, то неодмінно б закликав нас усіх гуртуватися і йти до Перемоги. Хто, як не він міг, розповісти, скільки сили, витримки, віри і праці треба докласти, аби вийти переможцем. Пам’ятник, який відтепер стоятиме на могилі Володимира Голубничого, – це нагадування, що тільки тяжкий труд і незламність ведуть до успіху», – наголосив очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

На проєкт пам’ятника, його створення та встановлення з бюджету громади спрямували 550 тис. грн. Керівник авторського колективу, який працював над ескізом, Володимир БИКОВ розповів, що працюючи над концепцію пам’ятної споруди дослухались до думки спеціальної робочої групи.

До її складу входили архітектори, легенди спорту, рідні Володимира Голубничого, а також ті, хто знав спортсмена особисто. Своє слово сказали також представники Сумського відділення НОК, ФСТ «Спартак», Федерації легкої атлетики Сумської області.

За словами Володимира Бикова, п’ять олімпійських кілець, які розміщені на вершині пам’ятника, символізують водночас п’ять олімпіад, в яких Володимир Голубничий брав участь. Бігова ж доріжка, яку зобразили у підніжжі, втілює шлях, який легендарний скороход долав на змаганнях. Фото, на якому Володимир Голубничий долає чергову дистанцію, наглядно це демонструє. Пам’ятник має висоту 2,5 м, ширина колони – 50 см.