004.jpg

У КНП «Центральна міська клінічна лікарня» ввели в експлуатацію систему для проведення абляцій, яка допомагає методом малоінвазивних оперативних втручань ефективно лікувати аритмію серця

Обладнання придбане коштом бюджету громади. Його вартість становить 13,7 млн грн. Система складається з робочої станції для електрофізіологічного дослідження серця та системи електростимуляції серця для електрофізіологічних досліджень, станції для проведення радіочастотної абляції та станції для кріоабляції.

Радіочастотна станція призначена для лікування тахіаритмій (порушень ритму серця з прискореним серцебиттям). Це єдине таке обладнання в області. За його допомогою сумські лікарі вже провели три процедури та отримали позитивні результати.

Також КНП «Центральна міська клінічна лікарня» єдина в області, що має й станцію кріоабляції. Загалом таких в Україні лише вісім. При кріоабляції застосовується методика заморожування окремих ділянок серця для лікування фібриляції передсердь, які є найчастішою причиною виникнення інсульту головного мозку. Вже проведено дві такі процедури. Пацієнти почуваються добре, аритмія припинилась.

«Давно виношуємо ідею відкриття на базі закладу аритмологічного центру, оскільки всі передумови для цього є. Це і відповідно підготовлений персонал, і напрацювання як у проведенні оперативних втручань, так і при терапевтичному лікуванні. Хотілося ще найсучасніше та найпередовіше обладнання. Міська рада коштом громади придбала його нам. Воно дороге, але вартує того, адже ми можемо лікувати найскладніші форми аритмії серця, від яких помирають люди і які іншим шляхом, окрім абляції, не можна побороти», – зазначила директор КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Валентина ДОМІНАС.

У рамках пакета НСЗУ абляція проводиться безплатно. Протягом року заклад планує провести на новому обладнанні 100–150 втручань. А потребують їх, щонайменше, 400 сумчан.

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що кінцева мета – медична допомога замкненого циклу.

«Намагаємося розвивати кожну лікарню, тому діємо пропорційно. Прагнемо запровадити в Сумах замкнений цикл лікування всіх недуг, щоб хворим не треба було шукати допомоги за межами міста, області чи України. Наразі більшість випадків лікуються безпосередньо в Сумах. І вже до нас їдуть, тож, і можемо говорити про медичний туризм», - сказав Олександр Лисенко.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО зауважила, що галузь не залишається поза увагою керівництва Сумської міської ТГ. У поточному році в бюджеті громади на придбання обладнання для лікарень передбачили 150 млн грн. Наразі, крім системи для абляцій, придбали для медзакладів тулієвий лазер, обладнання для лабораторій та проведення УЗД-досліджень.