Надрукувати
Перегляди: 799

Місяць тому, 3 липня, ворог атакував Суми ударними дронами, через що загинуло троє сумчан та було пошкоджено житлові будинки.

Про те, як влада діяла та допомагала постраждалим містянам, йшлося на брифінгу 3 серпня.

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО нагадав, що з перших годин працював штаб із ліквідації наслідків цієї катастрофи. Громада та благодійники надавали постраждалим усю необхідну допомогу. Міська рада оперативно ухвалила рішення щодо виділення коштів на допомогу тим, хто втратив рідних, отримав поранення чи залишився без майна та житла.

«Головним завданням було і залишається допомогти кожному, хто постраждав. Так, з бюджету громади були виділені кошти на низку допомог постраждалим, а також 15 млн грн на ремонт пошкодженого житла. Відповідні структурні підрозділи продовжують працювати над розв'язання питань, пов’язаних з надзвичайною ситуацією», – сказав Олександр Лисенко.

Керівник робіт із ліквідації наслідків НС Станіслав ПОЛЯКОВ подякував усім службам, які брали участь в ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Він повідомив, що з 1 серпня штаб припинив діяльність, оскільки виконав основне своє завдання. Наразі постраждалим допомагають відповідні структурні підрозділи міської ради: департамент соціального захисту населення, управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми», департамент забезпечення ресурсних платежів, КП «Сумське міське бюро технічної інвентаризації», департамент інфраструктури міста. Також продовжує працювати комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об'єкти нерухомого майна, до якої можуть звертатися його власники.

Директор департаменту інфраструктури міста Олександр ЖУРБА повідомив, що фахівці Науково-виробничого підприємства «Будівельна наука» Академії будівництва України провели технічне обстеження пошкодженого внаслідок збройної агресії рф багатоквартирного будинку № 81 по вул. Петропавлівська. Укладено договір на його капітальний ремонт (аварійно-відновлювальні роботи) з ТОВ «Топаз». Нині підрядник виконує на об’єкті підготовчі роботи. Щойно завершиться експертиза, яка триває в рамках кримінального провадження, розпочнуться безпосередньо роботи по другому під’їзду. Щодо третього, то серед власників немає одностайності: обрати від держави компенсацію за зруйноване житло (розмір залежить від площі та визначеної вартості 1 м2) чи компенсацію на ремонт житла (до 200 тис. грн). Поки мешканці визначаються, департамент інфраструктури міста організує проведення додаткових експертиз, зокрема Національним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса».

Також Олександр Журба розповів, що опрацьовується питання ремонту даху і над першим під’їздом і запевнив мешканців, що вікна у місцях загального користування також будуть відремонтовані чи замінені.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК повідомила, що вони від початку працювали для визначення потреб постраждалих і продовжують надавати їм необхідну допомогу. На цей час на щомісячну компенсацію за проживання подали документи 19 членів домогосподарств. По 17 з них питання вирішено позитивно і днями їм надійдуть гроші. За липень це сукупно 71,5 тис. грн. За одноразовою матеріальною допомогою звернулися з повним пакетом документів 26 представників домогосподарств. Це загалом 1,9 млн грн, які будуть профінансовані найближчим часом. Розмір виплат визначала спеціальна комісія, беручи до уваги задокументовані пошкодження та проведення оглядів. По 100 тис. грн отримають 12 домогосподарств, по 75 тис. грн – чотири, по 50 тис. грн – п’ять, по 25 тис. грн – п’ять. За виплатами на загиблих (по 250 тис. грн) звернулися три сім’ї, які вже отримали кошти. Окрім цього, 31 людина зареєструвалася як ВПО й отримуватиме від держави відповідну допомогу на проживання.
У наданих громадою тимчасових помешканнях залишається п’ятеро сумчан.

На сороковини після трагедії, 11 серпня, о 10:00 у Свято-Воскресенському кафедральному соборі пройде панахида за загиблими.