004.jpg

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО провів нараду з питань приведення у належний стан об’єктів укриття громади.

В обговоренні взяли участь керуючий справами виконавчого комітету Юлія ПАВЛИК, представники департаменту інфраструктури міста на чолі з директором Олександром ЖУРБОЮ, радник очільника громади Сергій КОНДРАТЮК і завідувач сектору відділу з питань цивільного захисту управління муніципальної безпеки Олег ГЛУЩЕНКО.

За словами Олега Глущенка, наразі в Сумах 182 захисні споруди визначені готовими до використання – у них можна безпечно перебувати. Ці об’єкти розраховані на 52 тисячі місць. Ще у 14 укриттях Сум на даний час виконуються роботи з поточного ремонту, а у восьми, по яких було проведено додаткове обстеження, вже укладено договори на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

«Ми максимально пришвидшуємо роботу з ремонту укриттів. Маємо чіткий план щодо облаштування найпростіших укриттів на підприємствах та в житлових будинках міста, – зазначив Олександр Лисенко. – До початку 2024 року плануємо збільшити місткість захисних споруд до 100 тисяч місць: наразі активно тривають роботи з розчищення підвальних приміщень і пошуку нових об’єктів для використання їх як укриттів».

За кожним із захисних об’єктів буде закріплена відповідальна особа, контакти якої розмістять на вході, поруч – облаштують покажчики по шляху слідування від найближчої дороги до укриття.

У 2023 році бюджетом Сумської МТГ передбачено 44,5 млн грн на ремонт споруд цивільного захисту громади, а саме:

• капітальний ремонт – 33,36 млн грн;

• поточний ремонт – 11,13 млн грн.

На даний час укладено шість договорів на обстеження та виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт споруд цивільного захисту, у тому числі укриттів ВАТ «SELMI», ВАТ «М’ясокомбінат» і КП «Міськводоканал».

Очільник громади додав, що найближчим часом за його участі у всіх мікрорайонах Сум будуть проведені збори мешканців та управителів будинків, на яких детально обговорять усі спірні питання щодо облаштування найпростіших захисних споруд, зокрема – хто утримуватиме та охоронятиме об’єкти.