007.jpg

На позачерговій сесії Сумської міської ради ухвалили рішення щодо виділення допомоги для проживання, вирішення побутових питань постраждалих домогосподарств внаслідок подій, які сталися 3 липня 2023 року, та виплати матеріальної допомоги уповноваженим членам сімей загиблих цивільних осіб від початку повномасштабного вторгнення.

«Сьогоднішня сесія була присвячена вирішенню важливих проблем, зокрема допомоги сумчанам, які опинилися в складних життєвих обставинах внаслідок російської агресії. Ми виділили кошти, щоб допомогти людям винайняти житло, компенсувати матеріальні втрати тощо. Усі пропозиції були опрацьовані на засіданні бюджетної комісії. Дякую депутатському корпусу за підтримку таких важливих рішень», – зазначив очільник громади Олександр ЛИСЕНКО.

На сесії ухвалили рішення щодо виплати матеріальної допомоги за кожного загиблого внаслідок агресії рф 3 липня цього року, 3 березня і 7 березня минулого року, що становитиме 250 тис. грн. Загалом з бюджету громади на це виділено 7 млн грн.

Щодо відновлення пошкодженого житла внаслідок атаки «шахедів» 3 липня 2023 року – виділено 15 млн грн на роботи, які виконуватимуться після відповідної процедури обстеження і висновків. Але сьогодні депутатський корпус виділив кошти, щоб початкові роботи вже могли виконуватися.

За словами директора департаменту соціального захисту населення Тетяни МАСІК, постраждалим особам з-поміж 32 домогосподарств нададуть щомісячну допомогу на проживання. Якщо проживали 1-2 особи, то вони отримають 3,5 тис. грн на місяць, 3–4 особи – 5 тис. грн на місяць, понад п'ять осіб – 6,5 тис. грн на місяць. Така допомога виплачуватиметься протягом шести місяців, але далі рішенням виконавчого комітету вона може подовжуватися. Порядок виплати буде затверджуватися рішенням виконавчого комітету.

Для зручності прийом документів від постраждалих домогосподарств буде проводитися працівниками департаменту соціального захисту населення за місцем знаходження штабу з ліквідації наслідків. Про час та місце приймання документів та перелік необхідних документів від домогосподарства департамент повідомлятиме кожного індивідуально.

Також ухвалено рішення щодо надання матеріальної допомоги постраждалим. За результатами актів обстеження вирішуватиметься сума виплат. Мешканці постраждалих домогосподарств, житло яких повністю зруйноване та непридатне для проживання, одноразово отримають 100 тис. грн; мешканці, житло яких частково зруйноване і непридатне для проживання – 75 тис. грн; мешканці, житло яких зазнало значних пошкоджень – 50 тис. грн; мешканці, житло яких  зазнало незначних пошкоджень, – 25 тис. грн.