007.jpg

У Сумах за сприяння ПРООН та Уряду Канади відкрили Простір соціальної адаптації, де сумчанам поважного віку та особам з інвалідністю допомагатимуть інтегруватися в активне суспільство

Облаштували його на базі КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» завдяки проєкту, над яким спільно працювали установа з управлінням стратегічного розвитку міста.

Простір соціальної адаптації призначений для групової та індивідуальної роботи в межах надання послуги соціальної адаптації людям з інвалідністю, людям старшого віку та тим, хто перебуває у складних життєвих обставинах. Тут їм надаватимуть послуги з психологічної та поведінкової корекції, навчатимуть соціальних навичок, організовуватимуть денну зайнятість і дозвілля, діятимуть групи самодопомоги, клуби за інтересами та активного довголіття. Директор терцентру Інна ГАЛІЧЕНКО повідомила, що, серед іншого, Простір соціальної адаптації стане майданчиком для занять «Університету третього віку».

«Коли мене питають, скільки у вашій громаді проживає людей, я відповідаю: 1+270000, адже для нас важливий кожен житель, його інтереси та потреби. У центрі нашої уваги – саме люди. Через це, попри фінансові проблеми громади, ми шукаємо можливості реалізовувати проєкти, спрямовані на підтримку сумчан. Висловлюю партнерам щиру вдячність за допомогу в реалізації ініціативи. Ваша вагома підтримка та фінансовий вклад дозволили нам здійснити цей важливий проєкт та створити середовище, де жителі громади зможуть отримати необхідну підтримку, навчитися нових навичок та пристосуватися до соціального оточення», – сказав очільник Сумської міської ТТ Олександр Лисенко.

«Коли ми розповіли очільнику громади про можливість створення такого Простору, він відразу сказав, що такому проєкту бути. І департамент соціального захисту населення, і всі структури та установи, які належать до цієї сфери, працюють над тим, аби так звані вразливі категорії населення, відчували, особливо у такий важкий час, підтримку та отримували необхідну допомогу», – зауважила заступник очільника Віра МОТРЕЧКО.

Простір є прикладом синергії між місцевою громадою та міжнародними партнерами. Адже громада за свій кошт зробила у приміщенні ремонт, а ПРООН за фінансової підтримки Уряду Канади закупила необхідне обладнання (смарттелевізори, ноутбуки, меблі, сенсорне обладнання для арттерапії, кондиціонери, термопоти), а також надала експертну підтримку. ПРООН в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Канади та Швеції сприяє розбудові інституційної спроможності громад для забезпечення доступу місцевих жителів і жительок до інклюзивних соціальних послуг.

«Наш проєкт працює активно в Україні з 2016 року. Ми підтримували децентралізацію. Сьогодні ми залишаємося з громадами України та продовжуємо допомагати їм у ці турбулентні, важкі часи. У першій фазі завдання підтримати 11 Просторів соціальної адаптації. Це маленький крок до того, щоб послуга ставала якіснішою і доступнішою шановним людям елегантного віку, клієнтам, які опинилися у складних життєвих обставинах, людям з інвалідністю. Ми спільно працювали – і такий результат вийшов. Дякую громаді за те, що відгукнулася і виконала свою частину роботи», – зазначила спеціаліст з фіскальної децентралізації Програми розвитку ООН Наталія ОСИПЕНКО.

З нагоди відкриття Простору соціальної адаптації установа та її підопічні отримали подарунки від громади та області. Також відбулася презентація нового факультету «Університету третього віку» – краєзнавчого.