004.jpg

Представники Сумської міської ТГ стали одними з головних доповідачів онлайн-заході «Відбудуємо Україну Зеленою», організованого ГО «Клуб Мерів» спільно з Mayors of Europe

Очільник громади Олександр Лисенко у своєму виступі наголосив на тому, що втілення енергоефективних і кліматичних проєктів – це один із пріоритетів розвитку Сумської міської ТГ. На це щороку спрямовуються власні фінансові ресурси, залучаються грантові, кредитні та державні кошти.

«Ситуація напружена, але ми розуміємо, що треба розвиватися. Відновлюємося та набираємо обертів на шляху до енергоефективності та кліматичної нейтральності громади. Завдяки нашим ЗСУ, територіальній обороні, правоохоронним органам, які стоять на захисті нашої державності, всупереч щоденним обстрілам прикордоння, сумська громада впевнено крокує в напрямку Європейського зеленого курсу. Готові вчитися, переймати досвід, реалізовувати спільні проєкти», – зазначив очільник Сумської міської ТГ.

Начальник відділу охорони довкілля, енергоефективності та кліматичної політики департаменту фінансів, економіки та інвестицій Марина ДРАНІЧЕНКО ознайомила присутніх із діяльністю громади у відповідному напрямку у минулому та поточному роках.

Попри воєнний стан, сумчани не лише продовжували діяти за визначеним планом, а й шукали нові можливості. Посадовець розповіла про проєкти чистої енергії, що реалізуються в Сумах, а також про роботу в цьому напрямку на перспективу.

«Ми віримо, що все зможемо, адже маємо підтримку очільника громади та депутатського корпусу, які, розуміючи важливість питання, забезпечують відповідне фінансування. Навіть перебуваючи близько до окупанта, ми працюємо, тому що Суми – вільні, сумчани – нескорені!» – наголосила Марина Драніченко.

Амбітна мета – скоротити викиди СО2 в Сумській міській територіальній громаді щонайменше на 35% до 2030 року завдяки заходам із підвищення енергоефективності, використання відновлюваних джерел енергії, подолання енергетичної бідності, досягти кліматичної нейтральності до 2050 року на рівні, зазначеному у Національно визначеному внеску або встановленому ЄС для країн Східного партнерства.

Учасники зустрічі обговорили питання сучасного плану Маршалла для України та конкретні програми від German Marshal Fund, кращі екологічні практики європейських міст, серед яких Стокгольм і Таллінн.