006.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО спільно з іноземними експертами, представниками бізнесу та фахівцями ОКВП «Дніпро-Кіровоград» обговорив реалізацію інвестиційного проєкту НЕФКО «Модернізація та реконструкція системи водовідведення у місті Суми».

Під час виїзної розширеної наради, що пройшла на території очисних споруд КП «Міськводоканал», учасники зустрічі відвідали грабельне відділення, де відбувається механічна очистка стоків від сміття; пісколовки або ж резервуари, де стічні води позбавляються від мінеральних забруднень; первинні відстійники; аератори, де здійснюється біологічна очистка тощо.

З метою забезпечення високої ефективності очистки та захисту навколишнього середовища в рамках виконання інвестиційного проєкту «Модернізація та реконструкція системи водовідведення у місті Суми» місто отримає до 2 млн євро для виконання першої черги реконструкції каналізаційних очисних споруд. Вже розроблено та погоджено технічне завдання, проведено тендер та виділено 7 млн грн. з бюджету Сумської міської ОТГ на розроблення проєктно-кошторисної документації. Також за кошти міського бюджету будуть придбані повітродувки.

«Один із пріоритетів нашої діяльності – екологічні програми. Спільно з водоканалом вживаємо заходи, направлені на зменшення концентрації шкідливих речовин у зворотних стічних водах, а значить неочищені стоки не потраплять до сумських річок. Участь у міжнародному проєкті дає можливість залучити додаткові кошти для покращення стану очисних споруд, реконструкція яких сприятиме покращенню здоров’я сумчан та екологічного стану довкілля», – зауважив керівник обласного центру.

Директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ повідомив, що комунальному підприємству щорічно надається фінансова підтримка на місцевому рівні. Зокрема, у 2020 році підприємство отримало 32,6 млн грн. на охорону водозаборів та очисних споруд; придбання водопровідних і каналізаційних люків; проведення переоцінки запасів питних підземних вод Сумського родовища; придбання аераційної системи в комплекті для станції очисних споруд; геофізичне обстеження відпрацьованих свердловин та інше. Також 1,8 млн грн. спрямували на розробку техніко-економічного обґрунтування по об’єкту «Реконструкція міських очисних споруд КП «Міськводоканал».

Принагідно Анатолій Сагач також поінформував, що у планах комунального підприємства встановлення спеціальних решіток на чотирьох КНС (каналізаційна насосна станція), що розташовані по місту. Одну таку вже встановили на КНС № 1, поблизу МЦ «Романтика». Вона дозволила здійснювати очистку стоків від великогабаритного сміття, зокрема каміння, що убезпечує мережі від механічних пошкоджень.