007.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО та заступник очільника Сум Віра МОТРЕЧКО проінспектували роботи з підготовки закладів загальної середньої освіти до нового навчального року, зокрема в частині проведення заходів із термомодернізації та влаштування системи пожежної сигналізації.

Окрім поточних ремонтів у школах та дитсадках Сум проводять і ряд масштабних робіт, зокрема, в рамках реалізації грантового проєкту Європейського Союзу «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми», який охоплює три школи: ССШ № 7 (термомодернізація будівлі), ЗОШ № 20 (капітальний ремонт системи освітлення) та ССШ № 9 (термомодернізація будівлі).

По перших двох закладах управління капітального будівництва та дорожнього господарства вже обрало через конкурс виконавців робіт, по третьому 26 червня відбудеться повторний конкурс, оскільки на попередній подався один претендент. Загальна вартість проєкту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» становить понад 1,5 млн євро, з них третина – кошти бюджету Сумської міської ОТГ. Левова частка коштів, понад 1 млн євро, передбачена для школи № 9, будівля якої, за словами директора закладу Григорія ПЕТРЮЧЕНКА, експерти визнали такою, що відповідає територіям із теплішим кліматом, через що тут і заплановано найбільший обсяг робіт, а саме: утеплення даху, стін і цоколю, заміна вікон, ремонт ганку, монтаж притяжно-витяжної вентиляції в їдальні, спортивному та хореографічному залах.

«Питанням енергоефективності приділяється значна увага. Всі заклади освіти Сум повинні бути модернізовані у відповідності до європейських стандартів. Протягом останніх років ми приділяємо особливу увагу термомодернізації міських шкіл та дитячих садочків, бо в першу чергу – це питання стосується здоров'я наших дітей, а отже, їхнього майбутнього», – наголосив очільник міста Олександр Лисенко.

Також у закладах освіти Сум тривають роботи з влаштування сучасної пожежної сигналізації. Заступник міського голови Віра Мотречко подякувала депутатам, які підтримали дану ініціативу міської влади та освітян і забезпечили фінансування цих робіт, більше того, збільшили його в поточному році з 3 млн грн, що виділялись у два попередні роки, до 6,2 млн гривень. Кошти спрямують на облаштування сучасної пожежної сигналізації у семи закладах освіти (чотири дитсадки і три школи). Серед них і школа № 2, де роботи вже завершили, зокрема, по всьому приміщенню встановили датчики, що реагують на температуру та дим, скрізь (окрім вбиралень) розмістили голосові сповіщувачі, які повідомляють про надзвичайну ситуацію та підказують, як діяти. У два попередні роки в Сумах вже оснастили пожежною сигналізацією 12 закладів освіти.

Міський голова Олександр Лисенко повідомив, – у разі перевиконання бюджету, на облаштування в освітніх закладах пожежної сигналізації нададуть додаткове фінансування, адже йдеться про безпеку дітей, що має першочергове значення для міської влади.