005.jpg

У бюджеті Сумської міської ОТГ на поточний рік на надання матеріальної допомоги ветеранам Другої світової війни та підтримку громадських об’єднань, що опікуються цією категорію осіб, передбачили понад 1 млн гривень.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО, наголосив на тому, що навіть у період дії карантинних заходів міська влада не залишається осторонь проблем і потреб ветеранів Другої світової війни. Так, до Дня Перемоги над нацизмом 62 учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, які брали безпосередню участь у бойових діях, виплачено з бюджету ОТГ по 1 тис. гривень. Ще 70 ветеранам війни та праці, які отримують невелику пенсію, з нагоди Дня Перемоги над нацизмом вперше надано невелику фінансову допомогу. Також уперше учасники Другої світової війни разом із листівкою та квітами отримають продуктові набори.

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ розповіла, що сьогодні працівники КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» розпочинають доставляти подарунки ветеранам. Кожному принесуть безпосередньо додому. У найближчі два дні всі, кому передбачені такі подарунки, отримають їх в обов'язковому порядку.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення – начальник управління у справах осіб з інвалідністю та соціального обслуговування громадян Алла КОТЛЯР зазначила, що даній категорії сумчан допомагають постійно.

З початку року п’яти ветеранам війни, які опинилися в складних життєвих обставинах, надано матеріальну допомогу (11,6 тис. грн.), трьом сумчанам, яким у поточному році виповнилось 100 і більше років, виплачено одноразово по 5 тис. гривень.

Щомісяця здійснюється виплата встановленої міською радою допомоги п’яти ветеранам підпільно-партизанського руху та учаснику бойових дій, який захищав Суми від фашистських загарбників у період Другої світової війни (100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1638 грн.), семи особам, яким виповнилося 100 і більше років та 30 учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років (50 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 819 грн.).

Також за рахунок бюджету Сумської міської ОТГ забезпечено підтримку громадських організацій ветеранів. За підсумками проведеного конкурсу проєктів, в поточному році отримають фінансову підтримку Сумська міська організація ветеранів України (проєкт «Жива пам’ять поколінь») та ГО «Ковпаківська районна організація ветеранів м. Суми» (проєкт «Народ осяяний пам’яттю – нездоланний») на загальну суму 338,1 тис. гривень.

Цим же організаціям за рахунок коштів Сумської міської ОТГ надаються пільги на оплату комунальних послуг і послуг зв’язку, на що передбачено 45,4 тис. гривень. Окрім того, забезпечено безоплатне перевезення пільгової категорії громадян, в тому числі і ветеранів війни, міським електро- та автотранспортом, на що з бюджету Сумської ОТГ з початку року спрямовано 14,5 млн гривень.

Територіальним центром «Берегиня» надано соціальних послуг 310 ветеранам війни. У період карантину забезпечено продуктовими наборами 165 ветеранів війни.

За кошти державного бюджету в квітні проведено виплату щорічної грошової допомоги до 5 травня 8795 ветеранам війни на суму 12,2 млн гривень.

Також у поточному році 26 ветеранів війни забезпечено путівками на оздоровлення до санаторно-курортних закладів Міністерства соціальної політики. Після закінчення карантинних заходів кампанія з санаторно-курортного лікування ветеранів війни буде продовжена.