005.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив на необхідності акумулювати всі сили та ресурси на протидію поширенню коронавірусу у Сумах.

Зокрема, керманич обласного центру наголосив на дистанційній роботі за допомогою електронних гаджетів, на кшталт телефонів, комп’ютерів, планшетів тощо, органам місцевого самоврядування та керівникам підприємств всіх форм власності, а поліції – на контролі виконання рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Він також звернувся до профільного заступника Максима ГАЛИЦЬКОГО, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олени ЧУМАЧЕНКО та її заступниці Наталії КІПЕНКО з дорученням перепрофілювати дві сумські лікарні в інфекційні – № 4 і № 5. 

«На випадок коронавірусної інфекції у всіх лікарнях Сум апарати штучної вентиляції легень та 14 кисневих концентраторів. Втім ми готові закупити ще мінімум 10 апаратів ШВЛ. Думаємо навіть про більшу кількість, адже є резервний фонд, тому будемо акумулювати всі кошти з медичної та інших структур на захисні засоби і апарати, – сказав Олександр Лисенко. – Якщо в четвертій лікарні інфекційне відділення є, то тепер готуємо і терапію. П’ята ж лікарня має бути повністю готова до перепрофілювання під інфекційну. Ми не повинні допустити щоб у нас захворіла навіть одна людина, ми повинні цьому запобігти!».

Принагідно Олена Чумаченко проінформувала, що ситуація з захворюваністю на коронавірусну інфекцію у Сумах є стабільною –хворих на COVID-19 серед сумчан немає. За словами посадовиці, протягом вихідних до лікувальних закладів звернулись дві дитини, у яких було відібрано матеріали та відправлені на дослідження. Також в обласній інфекційній лікарні на лікуванні перебуває одна особа з підозрою захворювання на коронавірусну інфекцію, однак наразі триває її обстеження, результати поки що невідомі.

Директор КП «Електроавтотранс» Віталій ОДНОРОГ розповів, що у п’ятницю підприємство отримало спеціальні розчини для проведення дезінфекції громадського транспорту. Автобуси та тролейбуси оброблятимуть на базі підприємства, також робитимуть це протягом дня на кінцевих зупинках. Міський голова наголосив на тому, що комунальний транспорт має дезінфікуватись мінімум тричі на добу.

Також Віталій Однорог зазначив, що у зв’язку зі зменшенням пасажиропотоку та виходом жінок-водіїв у відпустки на період карантину у закладах освіти, КП «Електроавтотранс» зменшить кількість одиниць транспорту у міжпікові години.

Начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО зауважив, що приватні перевізники також повідомлені про необхідність проведення дезінфекції транспорту та всі нюанси, і відсьогодні розпочнуться перевірки виконання.