004.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО взяв участь у мовній конференції, присвяченій Міжнародному дню рідної мови.

Організатор конференції – голова обласної організації Конгресу Української інтелігенції Віктор КАЗБАН подякував міській владі за допомогу в проведенні такого роду заходів, а особистому міському голові Олександрові Лисенку – за те, що він є їх постійним учасником.
Віктор Казбан поділився з присутніми спогадами про те, як наприкінці 80-х років ХХ століття в Сумах починався процес відродження української мови, учасником якого він був особисто, і наголосив на необхідності збереження солов’їної, як головної ознаки ідентичності нації.

Очільник міста наголосив на важливості проведення подібних заходів, які, серед іншого, допомагають формувати та реалізовувати мовну політику на місцевому рівні. Посадовець на прикладі своєї дочки з приємністю відзначив, що в Україні з’явилось покоління яке говорить і думає українською. Разом із тим наголосив на важливості ролі кожного в захисті та подальшому розвитку української мови.

«Говоримо українською – вибудовуємо мовну політику на місцевому рівні. Міська влада робить певні кроки для підвищення позицій української мови в місті, але розвиток мови залежить від кожного з нас. Торік були організовані курси для населення, і ми бачили, що є попит на вивчення мови. Ми утверджуємо національну ідею, що сприяє як національній самоідентифікації, розвитку культури українського народу, так і оволодінню цінностями світової культури, загальнолюдськими надбаннями», – сказав очільник обласного центру.