007.jpg

У Сумах відбулась підсумкова конференція освітян міста. Обговорювали стан освітньої галузі, результати роботи минулого року та потреби і перспективи на поточний.

Участь у конференції взяли представники усіх освітніх закладів, міський голова Олександр ЛИСЕНКО, заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО та начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Спілкуючись з освітянами, керманич Сум зазначив, що поділяє думку про те, що реформа освіти потрібна, і сумські освітяни успішно адаптуються до роботи у новому форматі. Про це свідчать минулорічні результати роботи.

Олександр Лисенко наголосив: міська влада робить все для того, аби діти навчались в комфортних умовах. На забезпечення потреб галузі у 2019 році було використано 840,6 млн грн. коштів загального фонду та 45,8 млн грн. коштів спеціального фонду (бюджету розвитку). Це дозволило отримати певні успіхи, зокрема, затвердити додаткові штатні одиниці працівників харчоблоків закладів загальної середньої освіти, працівників басейнів шкіл №7 та №17, утримувати школу №30, НВК №37, класичну гімназію у двох будівлях, створити нове освітнє середовище у 110 початкових класах відповідно до вимог Нової української школи, покращити матеріально-технічну базу закладів освіти та виконати заходи з енергозбереження.

Олександр Лисенко відмітив позитивну роботу педагогів та подякував керівникам освітніх закладів та начальнику управління освіти і науки за відповідальне ставлення до своїх обов’язків, вчасне вирішення усіх питань.

«Прошу освітян нашого міста, – не втрачайте тієї динаміки розвитку, яка є сьогодні. Бо насправді від колективного підходу педагогів залежить успіх наших закладів освіти та нашого міста в цілому», – зауважив міський голова.

Пріоритетом роботи залишається продовження системи реформування. Окрім цього, наголосив міський голова, у поточному році особливу увагу звернуть на забезпечення закладів освіти системами пожежної сигналізації.

«На заходи зі встановлення систем пожежної сигналізації у школах і дитсадках міста на цей рік вже виділено 6 млн грн. Окрім цього, спільно з депутатами, ми будемо опрацьовувати виділення додаткових 4 млн грн. для того, щоб охопити якомога більше шкіл та дитсадків», – сказав міський голова.

Він також висловив думку, що динаміка змін залежить і у додатковій мотивації дітей навчатись. Саме задля цього, за високі досягнення у навчанні школярам виплачується стипендія міського голови.

Ще одним з пріоритетних питань в роботі галузі освіти міста залишається розвиток інклюзивної освіти. У порівнянні з попередніми навчальними роками зросла кількість інклюзивних груп та класів, а також кількість дітей з особливими потребами, які в них навчалися. Ефективно працює Інклюзивно-ресурсний центр, інклюзивне навчання організовано для 97 учнів у 18 школах та для 13 вихованців у восьми закладах дошкільної освіти.