001.jpg

Працівники КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» за рік практичної роботи комунальної установи надали психолого-педагогічну допомогу 759 дітям. 

Про послуги, які надає заклад, і подальше вдосконалення діяльності розповіли на брифінгу 2 жовтня.

Директор Інклюзивно-ресурсного центру № 1 Марина СВИРИДЕНКО розповіла, що комунальна установа розпочала практичну діяльність торік у жовтні. За кошти державної субвенції (107,9 тис. грн.) придбали інтерактивну дошку, меблі, проектор, принтер, планшет, ноутбук, великий мультимедійний монітор, бігову доріжку, за кошти міського та обласного бюджетів (515 тис. грн.) – дидактичний матеріал, меблі для кабінетів, у тому числі для зони соціальної адаптації та колективної діяльності, необхідну побутову техніку (холодильник, мікрохвильова піч, електрочайник, кондиціонер), засоби сенсорної адаптації, реабілітаційні засоби для кабінету ЛФК, канцелярські товари, обладнання в медкабінет тощо.

У штаті комунальної установи нині працюють директор, практичний психолог, учитель-логопед та учитель-дефектолог. Усі мають відповідну освіту та стаж роботи за спеціальністю. ІРЦ № 1 проводить психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей з особливими освітніми потребами, корекційно-розвиткові заняття з практичним психологом, учителем-логопедом та учителем-дефектологом. Усе – на безоплатній основі.

Наразі ІРЦ № 1 тимчасово користується одним із кабінетів школи № 3 (загальна площа близько 46 м2), з ремонтом якого допомогли благодійники. Приміщення поділено на зони для надання комплексної оцінки, корекційних занять із дітьми та консультування батьків і вчителів. Тим часом на першому поверсі, де комунальна установа оселиться на постійній основі (загальна площа 410 м2), триває ремонт. Торік з міського бюджету виділили 500 тис. грн. на розробку проектно-кошторисної документації, а в поточному – 2,2 млн грн. на безпосередньо будівельні роботи.

Як розповів директор компанії-підрядника (ПВКП «Авангард-Н») ІГОР НИГРОЄНКО, у приміщенні вже зробили міжкабінетні перегородки, поштукатурили стіни, улаштували залізобетонний фундамент (центральний і евакуаційний вихід, пандус евакуаційного виходу, тамбур центрального виходу) замінили мережі всередині, систему вентиляції, встановили вікна та двері та інше.

Проєкт передбачає облаштування семи кабінетів для вузьких спеціалістів, а також зони очікування, кабінету командної взаємодії, зали ЛФК та ресурсної кімнати.

«Центр безоплатно допомагає дітям із певним потребами влитись у суспільство та отримати якісну освіту, і за рік роботи його спеціалісти обстежили понад 700 дітей. Дана установа потрібна, а тому це не може бути довгобуд: запланували зробити за рік, значить маємо виконати – у квітні наступного року Інклюзивно-ресурсний центр № 1 повинен запрацювати на повну», – наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО повідомила, що батьки відвідувачів ІРЦ № 1 і керівництво комунальної установи створили громадську організацію «Доступний простір», звернувшись до якої всі охочі мають змогу допомогти в облаштуванні Інклюзивно-ресурсного центру № 1, а також наступних таких установ.

Станом на 2 жовтня спеціалісти КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» здійснили 759 комплексних оцінок. Починаючи з жовтня минулого року провели 480 корекційно-розвиткових занять, із них з практичним психологом – 126, з учителем-логопедом – 272 та учителем-дефектологом – 82.

Наразі в Сумах проживає 42740 дітей віком від 2 до 18 років, з них 2429 мають особливі освітні потреби (352 школярів, 2 077 дошкільнят).

Під час відвідання ІРЦ № 1 Олександр Лисенко доручив профільному заступнику та керівникові профільного управління опрацювати питання утеплення не лише стін ІРЦ № 1, а всієї будівлі школи, і  розглянути можливість надання послуг дітям Сумського району.