006.jpg

Депутати Сумської міської ради 6 серпня ухвалили «План місцевого економічного розвитку м.Суми» (План МЕР). Такий розроблений в рамках ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання» представниками міської влади, науки, бізнесу та громадськості.

Ця ініціатива спрямована на підтримку місцевого економічного розвитку шляхом сприяння зростанню економіки, створенню робочих місць, налагодженню партнерських відносин між муніципалітетами, громадянським суспільством та приватним сектором.

Процес розробки Плану здійснювався із залученням та встановленням співпраці між місцевою владою, бізнесом і громадськими організаціями з метою налагодження плідного довгострокового офіційного партнерства між владою, приватним сектором і неурядовими організаціями для більш сприятливої реалізації заходів Плану.

У червні поточного року розпорядженням міського голови було створено робочу групу, яка займалася розробкою Плану МЕР. До її складу увійшли представники міської влади, бізнесу, науки та громадськості на паритетних засадах. Також до формування розробки Плану МЕР залучалися представники робочої групи з розробки проекту Програми підтримки малого і середнього підприємництва в м. Суми на 2020-2022 роки.

План МЕР створений з урахуванням пропозицій, наданих під час проведення засідань робочої групи, а також з урахуванням результатів 13 секторальних стратегічних сесій, проведених в рамках розробки Стратегії розвитку міста до 2027 року.

Під час розробки документу було використано «Прогноз економічного і соціального розвитку міста Суми на середньостроковий період» та «Профіль громади, SWOT-аналіз, сценарний аналіз та аналіз конкурентних переваг міста Сум». Це дало змогу об'єктивно та ґрунтовно проаналізувати сучасний стан та прогнозні тенденції соціально-економічного розвитку міста.

Участь у засіданнях брав і очільник міста Олександр ЛИСЕНКО. На його переконання, місто готове до змін. Саме тому у Сумах ведеться системна робота щодо залучення інвесторів та удосконалення інвестиційного клімату, що сприяє покращенню життя сумчан. «Суми – дружні до інвесторів. Ми робимо усе для того, аби у нашому місті можна було легко та ефективно відкрити і вести власний бізнес», - зауважує очільник обласного центру. Відтак, він вдячний усім, хто долучився до розробки важливого для міста документу, та депутатам за його підтримку.

Основними цілями Плану МЕР є забезпечення надання супровідних послуг для бізнесу та створення базової інфраструктури для його розвитку; формування маркетингової політики міської ради; створення умов для розвитку сфери туризму та інші.

Документ надішлють до Секретаріату ініціативи для його подальшої оцінки міжнародними експертами.

Нагадаємо, Ініціатива «Мери за економічне зростання» прагне створити розгалужену регіональну професійну спільноту, що вимагатиме певного залучення членів Ініціативи, проте водночас створить для її членів можливості значної підтримки експертів та колег з інших муніципалітетів, сприяння у поширенні історій успіху, а також інші значні економічні, політичні та репутаційні переваги.

Місто Суми у липні 2018 року отримало статус «Молодшого члена ініціативи».