005.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

На зустрічі були присутні профільний заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, представники департаменту фінансів, економіки та інвестицій, департаменту соціального захисту населення, відділу охорони здоров’я, управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми».

Присутні обговорили питання соціального захисту та медичного забезпечення даної категорії осіб, надання ліквідаторам житла. Чорнобильці висловили керівництву міста занепокоєння ситуацією з перереєстрацією управлінням майном обласної ради спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення. Люди побоюються, що слідом за аптекою, що працювала поруч, закриється і сам заклад.

Також чорнобильці озвучили представникам міської влади пропозиції щодо вирішення квартирного питання ліквідаторів аварії на ЧАЕС та виплати матеріальної допомоги, яку отримують з міського бюджету окремі категорії чорнобильців. Зокрема, запропонували збільшити до 3 тис. грн. розмір матеріальної допомоги, що надається з міського бюджету чорнобильцям 1 категорії, та запровадити виплату такої (у розмірі 1 тис. грн.) для 2 категорії. На думку чорнобильців, ці кошти дані категорії громадян могли б спрямувати на придбання необхідних для амбулаторного лікування препаратів, адже, пільгові рецепти не покривають усі потреби.

Директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА пояснила, що запровадити такі зміни негайно немає фінансової змоги: через необґрунтовану перереєстрацію підприємств, установ та організацій обласного підпорядкування склалась катастрофічна ситуація з наповненням міського бюджету, через що зупинено фінансування всіх робіт.

Разом із тим, міський голова назвав дану пропозицію слушною та пообіцяв разом із фінансистами її опрацювати для врахування при формуванні міського бюджету на 2020 рік. «За місяць ми починаємо збирати пропозиції до бюджету об’єднаної територіальної громади на наступний рік, тож ви вчасно звернулись. Ми обов’язково розглянемо можливість підвищення розміру виплат окремим категоріям чорнобильців. Ті, хто ліквідовував аварію та її наслідки, заслуговують на гідний соціальний захист», – сказав очільник Сум.

Олександр Лисенко пообіцяв сприяння й у вирішенні питань, що не належать до компетенції міської влади. Зокрема зобов’язався довести до відома Міністерства у справах ветеранів України варіанти вирішення житлового питання чорнобильців. Очільник міського осередку Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Петро ВЕРХУША позитивно оцінив зустріч із міським головою та висловив сподівання на вирішення питань.