0012.jpg

У Сумах низкою заходів відзначили День українського добровольця.

Найперше керівництво міста – очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО та його заступник Альона ДМІТРЄВСКАЯ, члени добровольчих військових формувань поклали квіти до могил полеглих за Україну добровольців і вклонились їхній пам’яті.

Потому в Центрі обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх сімей відбулась зустріч представників міської влади з добровольцями.

«Війна на Сході України додала нам тих днів, коли ми вшановуємо подвиги наших військових. Серед таких днів і День українського добровольця. Це ті люди, які навіть не сумнівались, коли нависла загроза над країною, чи треба йти її боронити. Вони просто збирали найнеобхідніше і рушали до війська. Дехто зробив це одразу після Майдану, оминаючи домівку. Вони не чекали призову і тим паче не чекали винагород, чи якихось преференцій. Вони просто йшли добровольцями. Тому низький уклін вам і тим, хто не повернувся з поля бою», – з такими словами звернулась до присутніх директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН.

Подякував добровольцям за відвагу і любов до Батьківщини, яку вони довели в боях із ворогом, і міський голова Олександр Лисенко.

Вручаючи відзнаки добровольцям міський голова сказав: «Пишаюся тим, що багатьох добровольців знаю особисто. Це люди, в яких надзвичайно розвинене почуття патріотизму, гідності і свободи. Вони допомогли нашій країні в найскрутніший час вистояти, дати відсіч ворогу, не думаючи про те, що ж буде з ними. Не маючи навіть елементарних засобів захисту, українські добровольці йшли на передову. Ми ж намагались їх підтримувати, збирали і відвозили речі, які їм конче були необхідні. Будемо робити це й надалі, адже від кожного з нас залежить така довгоочікувана перемога», – сказав міський голова Олександр Лисенко.

Також він наголосив на тому, що повернувшись до мирного життя, добровольці повинні мати низку соціальних гарантій. Підтримка добровольців реалізовується через виконання міської програми «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей», відповідно до якої за кошти міського бюджету добровольцям та членам їхніх сімей надаються додаткові соціальні гарантії. На поточний рік для соціальної підтримки добровольців з числа часників АТО міською програмою передбачено 366,2 тис. гривень. Ці кошти спрямують на пільги на оплату житлово-комунальних послуг; виплату матеріальну допомогу добровольцям та членам їхніх сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах; одноразову матеріальної допомоги звільненим в запас добровольцям; щомісячну адресну грошову допомогу на отримання транспортних послуг та інші виплати.

Також сьогодні у СумДПУ імені А. С. Макаренка відкрили меморіальну дошку добровольцю Андрію Кривичу, який загинув на Світлодарській дузі (Донецька область). Хлопець навчаючись в інституті психології цього навчального закладу, перейшов на заочну форму навчання, аби піти боронити рідну землю.