0010.jpg

В обласній філармонії презентували книгу «Сумчанин: серцем живу» – десять публіцистичних портретів медичних працівників, фундаторів основних напрямів у галузі охорони здоров'я Сум та Сумської області.

Видання здійснене в рамках проекту міської ради «Я – сумчанин» за кошти міського бюджету.

Друк здійснено у ПВП «Видавничий будинок «Еллада»», який є партнером Сумської міської ради в реалізації книговидавничої справи у різних форматах. Зокрема у проведені в Сумах Першого книжкового форуму та автограф-сесії кращих сумських авторів.

До авторського колективу увійшли заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, члени Національної спілки журналістів України Алла ФЕДОРИНА та Наталія ДАНИЛЬЧЕНКО.

У презентації взяли участь герої книги – лікарі, упорядники книги, представники влади, Сумської обласної організації національного спілки письменників України та Сумської обласної організації Національного спілки журналістів України, громадських організацій, працівники закладів охорони здоров'я та міської бібліотечної системи.

Під час заходу присутні мали змогу ближче познайомитись з героями книги: лікарем інтенсивної терапії анестезіологом Сергієм БЕРЕЖНИМ, кардіологом Валентиною ГАЙВОРОНСЬКОЮ, нейрохірургом Леонідом ГОРОХОМ, урологом Юрієм КУДРЯВЦЕВИМ, лікарем з медицини невідкладних станів Олександром ЛОБАНОВИМ, лікарем-гематологом Ліаною НІКІТЕНКО, хірургом Василем ПАКОМ, педіатром Поліною ПЕРЕРВОЮ, онкохірургом Миколою СОЛОДЧЕНКОМ, акушер-гінекологом Наталією ТЕРЕХОВОЮ.

Як зазначила співавтор книги «Сумчанин: серцем живу», директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан, Суми та сумчани по праву можуть пишатися своїми земляками – потужною когортою медиків-фундаторів Слобожанської медицини, і нині працюючих, і тих, хто розвивали у Сумах медичні напрямки, розбудовували заклади охорони здоров'я.

«Набуток кожного з них – результати щоденної цілодобової виснажливої праці: тисячі дітей, вирваних з пазурів лейкозів та раку, тисячі успішних онкологічних операцій, тисячі вдалих комбінованих гібридних оперативних втручань, десятки тисяч реанімованих після аварій та катастроф, вилікуваних, позбавлених страждань пацієнтів, а ще – десятки тисяч народжених на цей світ немовлят. Замість «зірок на погонах» – одужання хворих, слова подяки, сльози радості, міцні потискання рук, щирі обійми та свічки, поставлені в церкві за здоров'я лікаря», – сказала Антоніна Кохан.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив, часто бере участь в різних презентаціях книжок, але атмосфера даного заходу особлива, зокрема тим, що тут презентують книгу про справжній скарб Сум, тих, хто присвятив свою щоденну працю рятуванню життя і здоров'я інших.

«Я гордий за кожного з вас! Ви — слава і честь нашого міста. Ми вас любимо, шануємо і поважаємо! Низький вам уклін від всієї сумської громади за щоденну працю, за врятовані життя, за повернуте здоров'я, за повернуту радість у родинах, де хворіли та видужали близькі люди, – наголосив під час виступу Олександр Лисенко. – На цій книзі будуть виховуватися покоління. Це маленька доля спогадів, напрацювань, бо у кожного лікаря є що згадати, є що описати. Хай ця книга приносить людям розуміння величезної праці, яку щодня роблять лікарі. Дякую кожному, хто долучився до появи на світ цієї книги».

За наполегливу сумлінну працю в галузі охорони здоров’я, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок в надання медичної допомоги населенню він відзначив усіх героїв видання грамотами міського голови та вручив квіти й власне книгу «Сумчанин: серцем живу». А також за наполегливу сумлінну працю, високий професіоналізм, ініціативність, творчий підхід до розробки та впровадження міського інформаційного проекту «Я – сумчанин» очільник Сум нагородив директора департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніну Кохан Подякою міського голови з врученням нагрудної відзнаки.

Книга «Сумчанин: серцем живу» вийшла накладом 400 примірників. В ній розповідається про етапи професійного зростання та самовіддану працю провідних сумських лікарів, досвідчених, кращих фахівців міських та обласних медичних закладів, їхні визначні успіхи, досягнення і здобутки в лікувальній справі, а також проблемні питання, пов’язані з наданням медичних послуг та реформуванням галузі охорони здоров’я. Для широкого кола читачів, зокрема й тих, хто здобуває медичний фах та прагне лікувати впродовж життя.