005.jpg

У поточному році у шести під’їздах, де мешкають сумчани з інвалідністю, за кошти міського бюджету встановили пандуси.

Конструкція по вул. Холодногірська, 31 через особливості будинку виявилась найскладнішою і найвартіснішою, адже необхідно було піднімати пандус на значну висоту.

Як повідомив начальник управління розвитку житлово-комунального господарства департаменту інфраструктури міста Віктор БОГДАНОВ, пандус зроблений із дотриманням державних будівельних норм, його довжина становить 56 метрів, будівництво, профінансоване за рахунок коштів міського та обласного бюджетів, обійшлось у 459 тис. гривень. З появою пандуса у трьох жителів під’їзду з’явилась можливість вільного виходу на вулицю.

«Турбота про людей із інвалідністю – обов’язок всіх, а нас, як влади, в першу чергу. Тому роботу влаштування пандусів у будинках ми будемо продовжувати. Від департаменту інфраструктури міста я вимагаю не лише зробити як можна більше таких конструкцій, щоб допомогти якомога більшій кількості сумчан, а й зробити все якісно», – наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

За словами заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ, у поточному році департамент соціального захисту населення мав заяви на влаштування 12 пандусів. Упродовж року зробили шість у п’яти будинках (вул. Інтернаціоналістів, 25; вул. Харківська, 1/1 (1-й і 4-й під’їзди); вул. Г. Кондратьєва, 144/2; пр-т М. Лушпи, 29; вул. Холодногірська, 31). По трьох, на які виготовили проектно-кошторисну документацію (вул. Котляревського, 2/6; вул. Івана Сірка, 15; вул. Івана Сірка 33), з об’єктивних причин роботи не провели: у першому будинку жителі наразі не погоджуються на будівництво пандуса, два останні – це житлово-будівельні кооперативи, до робіт з влаштування пандусів можна буде приступити лише після 1 травня 2019 року, коли набудуть чинності зміни до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Щодо решти трьох об’єктів, за результатами обстеження влаштувати там спуск немає технічної можливості,

Загалом у 2018 році на виконання робіт із влаштування пандусів до житлових будинків з міського бюджету виділили 1,29 млн грн., департамент інфраструктури міста освоїв 1,26 млн гривень. Віктор Богданов закликав жителів будинків, де влаштували спуски, бережно ставитись до майна, адже по вул. Холодногірська, 31 через вандалів уже довелось змінювати ручку і замок на дверях, що ведуть до пандуса.

Наразі потребують реконструкції під’їздів житлових будинків з улаштуванням пандусів 12 осіб із інвалідністю.