0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час апаратної наради повідомив про те, що управління майном Сумської обласної ради необґрунтовано здійснює перереєстрації установ, підприємств, закладів обласної комунальної власності, які розташовані в Сумах.

Упродовж трьох днів, повідомив очільник міста, керівництво обласного управління майна без відповідного повідомлення Сумської міської ради, виконавчого комітету, депутатів Сумської обласної ради під тиском змусило директорів обласних комунальних установ, підприємств, закладів здійснити перереєстрацію з фактичного місця їх розташування у фіктивні місця діяльності до Білопільського, Краснопільського та Сумського районів, де фактично вони не знаходяться і свою діяльність не здійснюють.

Дійшло до того, що, наприклад, обласний шкірно-венерологічний диспансер, обласний наркологічний диспансер, обласна інфекційна клінічна лікарня «прописались» у смт Краснопілля, обласний госпіталь ветеранів війни – в с. Кальченки Краснопільського райну, обласна клінічна стоматологічна поліклініка, обласний краєзнавчий музей – у цьому ж районі в с. Славгород та с. Мезенівка, обласна філармонія – в с. Косівщина Сумського району.

За наявною інформацією, повідомив Олександр Лисенко, на даний час йдеться про 27 підприємств. Разом із тим, за даними директорів самих установ, підприємств, закладів, які просять керівництво обласного центру вплинути на ситуацію та зупинити перереєстрацію, заплановані на перереєстрацію 41, а загалом установ обласної комунальної власності, які розташовані в Сумах, 70. У результаті таких дій, бюджет міста за розрахунком може втратити 74 млн грн., які він отримує від податку на доходи фізичних осіб, а, отже, і значний фінансовий ресурс для розвитку.

«Зараз з нашого збалансованого бюджету фіктивним шляхом виводять кошти. Немає рішення обласної сесії, зміни до статуту вносяться без відповідного розпорядження, таємно, за наказом навіть не керівника обласного управління майна, а його заступника. Чи знають сумчани про те, що сплачені з їхньої зарплатні гроші не підуть на розвиток сумської громади, чи згодні вони з цим? – зазначив міський голова. – На мою думку, мета таких дій – позбавити громаду міста можливості розвиватись, фінансувати потреби, спрямовані на забезпечення життєдіяльності Сум. Підкреслю, що також це порушення бюджетного кодексу. Дане рішення приймається, коли сформований бюджет міста на наступний рік, обговорений із сумською громадою, схвалений на сесії, і ми готуємось по ньому працювати, але не зможемо, бо він уже розбалансований. Тепер доведеться переглядати всі програми. В тому числі соціального спрямування, і зменшувати фінансування, якщо це буде 74 млн грн., це 15% бюджету розвитку».

Разом із тим, начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО зазначив, що юридична особа має право змінити адресу місця розташування, якщо є підстави. Але в ситуації, що склалася в Сумах, є явні ознаки порушення законодавства, цим мають зайнятися правоохоронні органи, а винні – понести відповідальність.

«Якщо є необхідність змінити місце діяльності або переїжджає сама юридична особа, це зрозуміло. Але в даному випадку за один день, 22 грудня, змінено місце розташування 19 юридичних осіб, а всього на даний час їх 27. Крім того на 41 – видані відповідні накази про їх переведення. Тобто це – акція, що носить організований і спрямований характер, – зауважив посадовець. – Наголошую на тому, що ст. 2051 Кримінального Кодексу України визначає, що внесення недостовірних відомостей до єдиного державного реєстру юридичних осіб організованою групою, або посадовою особою є злочин, за який передбачено покарання у вигляді від 3 до 5 років позбавлення волі. Ще ст. 366 Кримінального Кодексу України – службове підроблення – тобто внесення недостовірних відомостей до офіційних документів також карається законом».

Щодо даної ситуації начальник правового управління також підкреслив, що тут є ознаки кримінального злочину і потрібна лише політична воля, аби надати кримінально–правові оцінки, відкрити кримінальне впровадження і покарати винних.

Керівництво міста в терміновому порядку наполягає на спільній зустрічі із головою обласної державної адміністрації, керівниками Національної поліції України в Сумській області, Прокуратури Сумської області, Управління Служби безпеки України в Сумській області, аби розібратися та вирішити ситуацію.

Також сумські посадовці вимагають зупинити протиправні дії проти сумчан, відповідне звернення обговорять депутати міської ради під час позачергової сесії та звернуться до правоохоронних органів області та вищого керівництва України.

Список

Список 2