002.jpg

У Сумах у поточному році зробили безоплатний капітальний ремонт будинків (квартир) чотирьом містянам, які мають право на таку пільгу у відповідності до чинного законодавства.

На проведення безоплатного капітального ремонту власних будинків (квартир) мають право особи з інвалідністю внаслідок війни (ремонт квартири, будинку) та члени сім'ї загиблих (померлих) ветеранів війни (тільки ремонт будинку). У 2018 році на даний вид робіт у відповідності до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» передбачили 245,9 тис. гривень. За ці кошти провели капітальний ремонт трьох квартир осіб із інвалідністю внаслідок війни, в тому числі одному учаснику антитерористичної операції, на суму: 105,2 тис. грн., 17,1 тис. грн. і 48,2 тис. грн.; та житлового будинку члена сім’ї загиблого ветерана війни (учасника АТО) – на загальну суму 75,2 тис. гривень.

Учасник АТО, інвалід війни ІІІ групи Руслан КОЛОДЯЖНИЙ чекав на ремонт лише рік. А власне ремонтні роботи тривали трохи більше місця. В його квартирі коштом міського бюджету оновили стелю та підлогу, замінили вікна та двері, труби, рушникосушарку та ванну.

«Двері та шпалери ми вибирали самі. Загалом усе було зроблено швидко та якісно. Вдячний міський владі за те, що є така програма та виділяються кошти на ремонт житла таким людям як я», – зазначив чоловік.

До 2016 року дані роботи фінансувалися за рахунок коштів державного бюджету. Торік вперше відповідні видатки передбачили в міській скарбниці та провели капітальний ремонт власних житлових будинків (квартир) трьом особам з інвалідністю внаслідок війни на загальну суму 121,9 тис. гривень.

«Піклування про пільгові категорії – є одним і головних напрямків роботи для нас, тому з року в рік збільшуємо видатки на відповідні потреби. На реалізацію програм соціального захисту окремих категорій громадян наступного року спрямовуємо понад 80 млн гривень. Серед іншого фінансуватимемо і проведення капітального ремонту будинків (квартир) містянам, які мають право на таку пільгу», – запевнив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Як повідомила директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, у відповідності до Порядку проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир осіб, що мають право на таку пільгу, а також першочерговий поточний ремонт житлових будинків і квартир осіб, які мають на це право, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року, можуть бути проведені наступні види робіт: ремонт, заміна зношених елементів будинку: віконних рам, дверних коробок і полотен; підлоги; ремонт, заміна пошкодженого технічного обладнання, що використовується в системах водопроводу, каналізації, гарячого водопостачання; заміна непридатних до експлуатації газових приладів (плит); заміна сантехнічних приладів (ванн, унітазів, умивальників, мийок); ремонт, заміна пошкодженого покриття підлоги; ремонт штукатурки, стін, стелі, перегородок; заміна дверей із заміною окремих частин, заміна стулок віконних рам; роботи з внутрішнього опорядження будинку/квартири відновлення штукатурки, фарбування, часткова заміна облицювальної плитки, обклеювання шпалерами.

«Комісія обстежує житло і складає перелік необхідних робіт, після цього обраховується загальна вартість. Потому визначається вартість ремонту 1 м², яка має бути не більше ніж середня вартість по області, і виводиться сума, виходячи з того, що пільговик має право на безоплатний ремонт 21 м². Знаючи ту суму, на яку можуть бути проведені роботи, особа сама визначає, що їй необхідно першочергово», – розповіла Тетяна Масік.

За даними департаменту соціального захисту населення, наразі потребує проведення капітального ремонту житла 21 особа з інвалідністю внаслідок війни, у тому числі три учасники АТО.