007.jpg

Відбулось перше засідання Керівного комітету з питань впровадження проекту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми», що реалізується в рамках програми Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти 2».

У засіданні взяли участь секторальний менеджер Делегації Європейського Союзу в Україні Олександр КЛІТКО, ключовий експерт Команди Підтримки CoM-DeP Дмитро ІВАНЕНКО, в. о міського голови Володимир ВОЙТЕНКО, директор департаменту фінансів економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА та представники цього структурного підрозділу, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО та керівники закладів освіти, що є учасниками проекту, який передбачає комплексну термомодернізацію будівель шкіл № 7, № 9 та № 20.

За словами в. о міського голови, Проект буде реалізовуватись, в тому числі за рахунок грантових коштів. Вартість проекту складає 1,64 млн євро, з них майже 1,15 млн євро покриває грант Європейського Союзу, ще 490,6 тис. євро виділили з міського бюджету. Термін виконання проекту – 2018-2020 роки.

«Термомодернізація комунальних установ дозволить скоротити споживання енергоресурсів до 5 % і, як наслідок, зменшити викиди СО2 на до 45 %. Крім того, проект допоможе скоротити річні видатки на паливно-енергетичні ресурси до 44%, а також зробить перебування учнів і персоналу в приміщеннях шкіл більш комфортним», – зауважив Володимир Войтенко.

Він висловив упевненість у тому, що підвищення енергоефективності у закладах освіти – черговий крок у напрямку сталого енергетичного розвитку міста в цілому.

«Важливо, щоб люди розуміли, що всі засоби для підвищення енергоефективності з часом даватимуть змогу заощаджувати все більше», – наголосив посадовець.

У 2017 році Суми взяли участь у грантовому конкурсі Європейської Комісії для підтримки розробки та впровадження Планів дій сталого енергетичного розвитку. Пройшовши всі етапи відбору, проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» став переможцем даного грантового конкурсу.

Втілення енергоефективних заходів потребує якісної підготовчої роботи. Тому у перший рік реалізації проекту проведено технічне обстеження будівель та інженерних мереж об’єктів, отримано звіти з енергетичних аудитів всіх будівель проекту.

Під час першого засідання Керівного комітету з питань впровадження проекту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» енергоаудитори Сергій ЗИМЕНКО, ДМИТРО ІВАНЕНКО та Микита ТИМОШЕНКО доповіли про результати обстеження технічного стану шкіл. Потому учасники детально обговорили поточну ситуацію та подальші плани.
Нагадаємо, Проект запроваджується завдяки Регіональній програмі для країн Східного партнерства щодо підтримки «Угоди мерів», як флагманської ініціативи зі сталого муніципального розвитку.