003.jpg

Центр обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей розширив спектр послуг, додавши до існуючих медичні.

Наразі в установі можна отримати допомогу терапевта, невролога, фізіотерапевта та психотерапевта. Медичні послуги надають за договором спеціалісти з міської клінічної лікарні № 1. Консультацію фізіотерапевта та психотерапевта можна отримати протягом робочого дня, терапевт та невролог мають графіки прийому.

«Наголошую на тому, що послугами даної установи можуть скористатись не лише учасники АТО, а й члени їхніх родин, – наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО. – Ми постійно опікуємось розвитком Центру. Надалі також робитимемо все можливе, аби бійці відчували, що ми турбуємось про них. Маємо повне порозуміння з громадою, що ми повинні допомагати АТОвцям: вони захищають нас, а ми повинні захищати їх, допомагати і підтримувати, коли вони повертаються додому».

За словами директора Центру обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх сімей Олександра МОРДВАНЮКА, попри те, що консультації лікарів запровадили лише минулого місяця, вони вже серед найбільш популярних у відвідувачів. Також вони активно цікавляться послугами відділень соціальної адаптації та реабілітації учасників АТО.

Головною метою діяльності першого відділення є створення сприятливих умов для всебічного розвитку отримувачів послуг, їх адаптація в соціумі, психологічна підтримка, формування ціннісних орієнтирів, сприйняття власної індивідуальності, впевненості в собі, усвідомленому виборі саме здорового способу життя.

Ще одним із завдань роботи відділення є виховання дітей учасників АТО та культурний розвиток особистості. Для цього в Центрі проводять розвиваючі заняття та організовують святкові заходи. Відбуваються заняття з різних напрямів арт-терапії (ткацтво, різьблення по дереву, малювання, тощо).

Даний напрямок роботи реалізують практичний психолог, соціальний педагог, юристконсульт.

Для надання реабілітаційних послуг у Центрі функціонують масажний та фізкабінети, дві спортивні зали, одна з яких оснащена сучасними тренажерами (дві бігові доріжки, фітнес-станція, велотренажер, еліптичний тренажер та інше). Відбуваються групові та індивідуальні заняття з ЛФК. Також у комунальній установі завершили оснащення кабінету водолікування, й, щойно медсестри завершать відповідне навчання, почнуть прийом відвідувачів. До їхніх послуг три купелі різного призначення: бальнеологічна, гідромасажна, атракційна. Аналогів останній наразі в області немає. На придбання ванн спрямували 1,8 млн грн., з яких 2/3 – кошти міського бюджету, 1/3 – державного.

«Це приємний виняток, коли в одному закладі зосереджені соціальна, психологічна та фізична реабілітація. Окрім цього, такі ванни, як у нас, це досягнення», – зазначив завідувач відділення реабілітації Олександр СТЕЦЕНКО.

За словами заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ, наразі в Сумах зареєстровано 3065 осіб із числа учасників антитерористичної операції (з них 3002 учасника бойових дій, 59 осіб з інвалідністю внаслідок війни та чотири учасники війни). У подальшому, повідомила посадовиця, планується розширення спектру послуг. У тому числі медичних. Наразі вирішується питання облаштування при Центрі робочого місця для представника ЦНАПу.

Нагадаємо, Центр обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей функціонує з 2016 року. Діяльність установи спрямована на підтримку та відновлення здоров’я, повернення до активного повноцінного життя у суспільство, зміцнення/відновлення родинних та суспільно-корисних зв’язків, реалізація яких покладена на 19 штатних працівників Центру. Щоденно до них звертається в середньому від 50 до 60 осіб.
Загалом за час існування комунальної установи її послугами скористались 1155 осіб, у тому числі 963 учасники бойових дій та 192 члени сімей учасників АТО.