002.jpg

Міський голова Олександр Лисенко під час брифінгу закликав сумчан створювати ОСББ й запевнив у тому, що міська влада й надалі сприятиме у створенні об’єднань співвласників та їхній діяльності.

Серед тих, кому допомогли фінансово з міського бюджету з початку року, ОСББ «Загальна справа» (вул. І. Харитоненка, 24), ОСББ «Суми Миру 34», ОСББ «Альянс 2», ОСББ «Миру 36».

Ці об’єднання хоча й різних років створення (2016-2017 рр.), з будинками різної поверховості (2-5 поверхи) та різного технічного стану, з мешканцями з  різними статками, проте мають спільні риси. Їхні будинки  разюче різняться від решти: в усіх замінено комунікації, вікна на сходових клітинах і двері до під’їздів, поремонтовано дахи, налаштовано енергоощадливе освітлення, у двох встановлено індивідуальні теплопункти та виконано утеплення.

Перетворень усередині та зовні досягли завдяки активності керівництва ОСББ та співвласників і фінансовій підтримці з міського бюджету. Остання надається у форматі повного та часткового фінансування. Міська скарбниця відшкодовує і відсотки по кредитах, які беруть об’єднання співвласників.

У поточному році на проведення різного роду ремонтних робіт в ОСББ з міського бюджету спрямували майже 15 млн грн. Дві третини цих коштів направили на повне фінансування робіт, третину – на співфінансування 70/30. Останнє у Сумах впроваджують третій рік поспіль, й охочих скористатись такою можливістю стає з року в рік більше. Відповідно збільшується й фінансування (2016 рік – одне ОСББ, 105 тис. грн.; 2017 – 12 ОСББ, 3,2 млн грн.; 2018 рік – 14 ОСББ, 4,9 млн грн.).

На проведення капітальних ремонтів на умовах співфінансування 70/30 в частині експлуатації та технічного обслуговування житлового фонду цього року з міського бюджету було виділено 2,5 млн гривень. Позитивні рішення про надання співфінансування на проведення робіт були ухвалені по дев’яти ОСББ на суму 2,485 млн грн. (пров. Карбишева, 132; вул. Г. Кондратьєва, 116; вул. Нижньосироватська, 67; 3-й Парковий проїзд, 13 та 14; вул. Я. Мудрого, 15; вул. Харківська, 12; вул. Г. Кондратьєва, 152; вул. І. Харитоненка, 24; вул. Г. Кондратьєва, 134). На перших п’яти об’єктах роботи вже виконані, вул. Харківська, 12 – частково.

На забезпечення надійної та безперебійної експлуатації ліфтів було передбачено 2,4 млн гривень, а роботи заплановані у п’яти ОСББ на суму 2,36 млн грн. (вул. Іллінська, 52/1; вул. Героїв Крут, 72; вул. Героїв Крут, 74А; вул. Іллінська, 51/1; вул. Харківська, 54/1). У перших трьох об’єднаннях співвласників із ремонтами вже впорались.

Окрім цих ОСББ наразі зібрали колективні кошти у сумі 30% від загальної вартості робіт і звернулись із заявами (пропозиціями) щодо дольової участі в ремонтах ще дев’ять: чотири – щодо проведення капремонту житлових будинків (на суму понад 1,065 млн грн.), а п’ять – щодо капремонту ліфтів (на суму понад 1,84 млн грн.).

Міський голова Олександр Лисенко закликав сумчан не боятись створювати ОСББ й запевнив у тому, що міська влада й надалі сприятиме у створенні об’єднань співвласників та їхній діяльності.

«Хочу закликати не боятись створювати ОСББ. Це ваш будинок, ваш рахунок, ваші кошти. Ми зі свого боку також допомагаємо і вже маємо в Сумах чимало прикладів того, як за допомогою міської влади та коштів міського бюджету зробити будинок комфортним для проживання», – наголосив очільник міста.

З питань створення ОСББ консультують у департаменті інфраструктури міста та Ресурсному центрі підтримки ОСББ «Сумщина» (вул. Горького, 21, кабінет 315).