005.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО проінспектував хід робіт із реконструкції каналізаційного залізобетонного самотічного колектору, який проходить вул. Сеченова.

Даний колектор був збудований у 1972 році, він забезпечує водовідведення Курського мікрорайону.

У березні поточного року департамент інфраструктури міста провів процедуру публічної закупівлі в системі ProZorro на виконання робіт по об’єкту «Реконструкція каналізаційного залізобетонного самотічного колектору діаметром 600 мм, який проходить вул. Сеченова від залізничної дороги (вул. Київська) до перехрестя вул. Слобідська та вул. Вигонопоселенська» на суму 17,5 млн грн. Переможцем торгів стало ТОВ «СБК Сумиводстрой» з пропозицією 14,7 млн гривень.

Проект передбачає укладання поліетиленових труб загальною протяжністю 969,5 погонних метрів відкритим способом (173,5 погонних метрів) і закритим способом (санація, 796 погонних метрів), заміну каналізаційних колодязів (20 штук).

Директор ТОВ «СБК Сумиводстрой» Віталій ДРОБЯЗКО розповів, що, коли приступили до робіт, переконались – колектор знаходиться у жалюгідному стані, подекуди залишилась лише глина, якою раніше покривали залізобетонні труби.

«Коли жителі навколишніх будинків побачили, яка ситуація, були шоковані. За 3 м від їхніх будинків розмиті ділянки площею 5-6 м, глибиною 7 м. Просили якомога швидше все зробити», – зазначив він.

Аби не зупиняти колектор на час проведення робіт, задіяли перекачувальну станцію. На даний час реконструкція виконана на 50%. Виробник поліетиленових труб дає на них гарантію до 90 років.

«Можна багато говорити про дороги й тротуари, і це потрібно робити, і ми це робимо, але, поки ми не замінимо всі комунікації, не забезпечимо техногенну безпеку міста у питанні водовідведення, ми не вирішимо проблему доріг і тротуарів. А відтак, головним напрямком реформування та розвитку ЖКГ в нашому місті є заміна колекторів напірних і самотічних, систем водопостачання. Ця робота розрахована на три роки, за які ми маємо зробити всі магістральні мережі водовідведення в Сумах, самотічні – 100%», – наголосив міський голова Олександр Лисенко.

Так, цьогоріч окрім колектору по вул. Сеченова, проводиться реконструкція каналізаційного залізобетонного самотічного колектору, який проходить яром між пров. Степана Тимошенка та вул. Панфілова (діаметр 1000 мм). Департамент інфраструктури міста провів процедуру публічної закупівлі в системі ProZorro на суму 15,5 млн грн. У поточному році сума фінансування вищезазначеного об’єкта на даний час складає 15 млн грн., що дає змогу підряднику завершити роботи. Введення його в експлуатацію заплановано на кінець жовтня.

Також наразі на завершальному етапі реконструкція каналізаційного залізобетонного самотічного колектору, який пролягає вул. Пушкіна, вул. Садова, вул. Засумська та вул. Ярослава Мудрого до КНС-2 від вул. С. Бандери до вул. Лугова (діаметр 600 – 1000 мм), яку розпочали торік. У 2017 році на цей об’єкт були виділені кошти ДФРР та міського бюджету на загальну суму 6,8 млн гривень. Для завершення робіт у 2018 році теж були виділені кошти ДФРР та міського бюджету на суму 1,7 млн гривень. У листопаді планується розпочати процедуру введення об’єкта в експлуатацію.

У той же час у нинішньому році виконувались проектні роботи на реконструкцію (санацію) самотічного каналізаційного колектору (діаметр 400-600 мм) від вул. Харківська, 30/1 по вул. Прокоф’єва до КНС-6. На даний час проект розроблений і включений до пропозицій видатків міського бюджету на наступний рік (кошторис – 12,6 млн грн.). Для фінансування в наступному році пропонуються й проекти реконструкції (санації) самотічного каналізаційного колектору (діаметр 500 мм) по вул. Замостянська від перехрестя вул. Харківська та вул. СКД до перехрестя вул. Черкаська та вул. Лінійна (кошторис – 10,4 млн грн.) та капітального ремонту діючого каналізаційного колектору (діаметр 500 мм) по вул. Реміснича (кошторис 4,5 млн гривень).

До кінця поточного року мають бути готові проекти по об’єктах: реконструкція каналізаційного самопливного колектору (діаметр 1000 мм) по вул.1-ша Набережна р. Стрілка; реконструкція (санація) самотічного каналізаційного колектору (діаметр 400-500 мм) від вул. Р. Атаманюка по вул. Чибісова, вул. Новорічна до вул. Київська; реконструкція (санація) самотічного каналізаційного колектору (діаметр 600-800 мм) від вул. Харківська, 32 по вул. СКД до КНС-6; будівництво зливної каналізації по вул. Косівщинська, вул. Кавалерідзе, вул. Нахімова, вул. Дарвіна, вул. Жуковського, вул. Макаренка; будівництво каналізації фекальної по вул. Нижньолепехівська, вул. Лепехівська, вул. Ново-Лепехівська, вул. Андрія Шептицького, вул. Жуковського, вул. Косівщинська, вул. Нахімова, вул. Дарвіна; будівництво напірного каналізаційного колектору від КНС-6 до вул. Прокоф’єва з переврізкою в збудований напірний колектор.