001.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО, заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН спільно з директором обласного благодійного фонду «Хельвеція» Миколою РЕЗНІКОМ та президентом об’єднання «Help-Point Sumy» Маріанне ПІФФАРЕТТІ обговорили прийом чергового гуманітарного конвою з м. Волен (Швейцарія).

Олександр Лисенко від усіх сумчан подякував благодійникам за багаторічну допомогу соціальним і освітнім закладам та плідну співпрацю між громадами міст Суми, Волен та кантону Аргау.

«Завдяки обˈєднанню «Help-Point Sumy» та, безпосередньо, його президенту Маріанне Піффаретті, наше місто сьогодні знову зустрічатиме гуманітарний вантаж. Я хочу висловити слова щирої вдячності за ту підтримку, яку Ви надаєте сумчанам, для нас вона дуже важлива, і головне – дієва. Ви робите дуже важливу для наших містян справу», – зауважив Олександр Лисенко.

Маріанне Піффаретті повідомила, що у Суми прибувають сім контейнерів, це 26-й гуманітарний конвой зі Швейцарії в Україну. Цього разу транспортують гуманітарну допомогу 14 водіїв, з яких три жінки. Семеро приїжджають до Сум уперше.

«Як і завжди, веземо багато матеріалів для міських лікарень, навчальних закладів, матеріали для рятувальників і соціальних установ. Загалом конвой містить близько 65 тонн гуманітарної допомоги», – сказала президент об’єднання «Help-Point Sumy». – Моя мета – надати допомогу тим установам, від роботи яких залежить здоров’я, безпека та життя людей».

Благодійниця наголосила, що й надалі допомагатиме закладам міста та області. Зокрема, на наступний рік транспортний конвой з гуманітарною допомогою вже повністю зібраний.

За словами директора департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніни Кохан, представники місцевих ЗМІ завжди з великою цікавістю сприймають інформацію про прибуття конвою на Сумщину.

«Ми доводимо до сумчан цю інформацію, і вони бачать, якщо конвой у Сумах, то це свідчить про дійсно стабільні, тривалі стосунки між сумською мерією, фондом та керівництвом швейцарського кантону, який надає підтримку і допомогу для сумчан, - зауважила вона. – Люди дізнаються про те, що у них є надійні партнери, і що в далекій Швейцарії турбуються про сумчан, які за великим рахунком і користуються наданою допомогою».

Альона Дмітрєвськая нагадала, що згідно з угодою, що була укладена на початку цього року, благодійна допомога розподілятиметься між комунальними установами міської ради та області у форматі 50/50.

«Половина матеріалів, які доставить конвой у Суми, буде розподілено між міськими закладами медицини, освіти та пожежними частинами. Розподіл відбудеться після того, як вантаж пройде процедуру розмитнення», – сказала посадовиця.

Розподілення гуманітарної допомоги між комунальними закладами міськради відбувається комісією.

Маріанне Піффаретті подякувала керівництву міста та директору обласного благодійного фонду «Хельвеція» Миколі Резніку: «Займаючись благодійністю, потрібно мати гарну команду і лише разом можна зробити таку важливу для людей справу», – зауважила вона.

На питанні транспортування гуманітарної допомоги наголосив Микола Резнік, він зауважив, що усі водії конвою є волонтерами.

«Це люди зі щирими душами, і відкритими серцями. Кожен з них має основне місце роботи, свої родини, проте вони, великим рахунком, залишивши свої справи на потім, зібрались і вирушили у благодійну подорож для того, щоб лікарні, школи, дитсадки, пожежні частини міста та області отримали необхідну допомогу», – зауважив директор обласного благодійного фонду «Хельвеція».

Нагадаємо, вантаж збирається безпосередньо організацією «Help-Point Sumy». Також Маріанне Піфаретті займається збором коштів для фінансування транспортних конвоїв. На перевезення одного гуманітарного конвою потрібно близько 50 тис. швейцарських франків. Частково співфінансує транспортні витрати, уряд кантону Аргау.

Прибуття 26-го транспортного конвою очікується вже сьогодні.

***

І вже ввечері конвой перетнув кордон Сумської області.

Вітаючи водіїв на сумській землі, Альона Дмітрєвская подякувала їм, за те, що жертвують особистими інтересами заради блага сумчан.

Посадовиця запевнила, що кожна річ, яку швейцарці привезли до Сум, буде передана тому, кому вона найбільше потрібна.

Заступник міського голови повідомила, оскільки минулого разу на зворотному шляху водії мали проблеми на під’їзді до україно-польського кордону, досягнуто домовленість про те, що цього разу на цьому відрізку їх супроводжуватиме поліція.

У Сумах гості з Волена перебуватимуть до неділі. Попереду у них знайомство з Сумами, поїздка до лікарні в Охтирці та відвідування концерту Ніни МАТВІЄНКО.