006.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зранку зустрівся з представниками делегації Польщі.

Зустріч відбулась у форматі «круглого столу», де керманич Сум та гості обговорили напрямки співпраці в рамках Угоди партнерство та співробітництво між Сумською міською радою та «Інститутом Східноєвропейських досліджень», підписаною раніше.

Польську делегацію представили координатори з питань України «Інституту Східноєвропейських досліджень» Яцек КЛЮЧКОВСЬКИЙ, Крістіна ВЛОДЕК, бургомістр міста Старий Сонч (Польща) Яцек ЛЕЛЕК, представник Гміна Ленцко (Польща) Павло ДИБЄЦ та представник Сондецького фонду Пшемислав БАВОЛЕК.

Від Сум на зустрічі також були присутні секретар міської ради Андрій БАРАНОВ та директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА.

«Україну та Польщу повˈязує не лише велика спільна історія, а й величезне майбутнє, – наголосив Олександр Лисенко. – Минулого року ми підписали Угоду про співробітництво, я не скажу, що вона є стартом, радше продовженням тих відносин, котрі ми маємо на сьогодні. Я завжди наголошував на тому, що таких стратегічних партнерів, як Польща, у нас більше немає, допомоги, яку ми отримуємо від Польської Республіки ми не отримуємо ні від кого, тому дуже цінуємо нашу дружбу та партнерство».

Очільник міста нагадав, що на знак підтримки дружніх відносин між Сумами та містами Польщі, торік в обласному центрі заклали сквер польсько-української дружби. На сьогодні містами-партнерами Сум вже є два польських міста – Люблін та Ґожув Вєлькопольский.

«Обмін культурним та управлінським досвідом і встановлення міжнародних партнерських зв’язків – піде тільки на користь нашим країнам, – зазначив Яцек Ключковський. – Я радий, що ми з вами знаходимо перспективи розвитку контактів, і відкриття філіалу Польсько-Української Господарчої Палати є тому підтвердженням».

Координатор з питань України також зауважив, що представники делегації мають намір ініціювати включення Сум до програми транскордонного співробітництва «Польща-Україна-Білорусь». Дана програма спрямована на захист і промоцію культурної та природної спадщини, шляхом залучення закордонних інвесторів.

У результаті двосторонньої зустрічі присутні висловили наміри сторін поглиблювати дружні відносини і далі розвивати співпрацю.