0010.jpg

Сьогодні стартувало щорічне загальноміське свято «Дні сталої енергії у місті Суми», яке відбувається в рамках проведення Європейського тижня сталої енергетики.

Ця подія з 2015 року стала доброю традицією для сумчан, після приєднання міста до провідної Європейської ініціативи «Угода Мерів». Тож сьогодні сумчани стали учасниками багатьох яскравих подій, які пов’язані між собою єдиним – енергозбереженням.

Цьогорічні Дні сталої енергії у самому центрі міста, біля Альтанки, урочисто відкрив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

«Сподіваюся, що Дні сталої енергії – це не лише подія, якою ми привертаємо увагу містян щодо необхідності бережливого ставлення до енергоресурсів, а також кожен сьогодні зможе дізнатися про конкретні поради щодо їх економії», – звернувся до присутніх очільник обласного центру.

За вагомий внесок у розвиток та поширення ідей енергоефективності, протидії змінам клімату, пропаганду охорони довкілля серед містян Олександр Лисенко відзначив сумчан грамотами міського голови та пам’ятними подарунками.

Потому керманич міста дав старт велопробігу під назвою «Зупини зміни клімату». Учасники велоруху проїхали вулицями міста. Тим самим вони висловили свою солідарність із головною метою Днів сталої енергії – берегти природу, повітря, енергоресурси, адже акція покликана привернути увагу до екологічного транспорту.

Крім того, для гостей святкувань біля Альтанки влаштували виставу екологічної казки «Нехай Земля квітує всюди – планету збережімо, люди!», пізнавально-ігрову програму «Екологічний марафор», демонстрацію одягу із вторинної сировини, тут же працював інформаційний кіоск проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

Цього ж дня у міській галереї пройшла міська конференція «Енергоефективність: сьогодення та перспективи». Учасники говорили про особливості впровадження енергоефективних заходів у медичних закладах, досягнення галузі «Освіта» у галузі енергозберігаючих технологій, особливості реалізації Проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», важливі аспекти реалізації проектів з інвестиціями від міжнародних партнерів, виконання проектів з термоізоляції будівель, впровадження енепргоефективних проектів в житлових будинках у рамках програми «Теплі кредити» IQEnergy, підвищення енергоефективності системи зовнішнього освітлення: від проекту до впровадження та інше.

Звертаючись до присутніх, міський голова Олександр Лисенко підкреслив, що енергоефективна політика міста направлена на скорочення витрат бюджетних коштів на енергоносії, зменшення викидів парникових газів та на виховання енергоефективного споживача.

«Тісна співпраця з міжнародними організаціями дає змогу Сумам залучати інвестиції в енергоефективні проекти. Так, ми активно співпрацювали з проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», підписали кредитну угоду з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО), розпочали співпрацю з проектом «Міський громадський транспорт в Україні», проектом GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях». У 2017 році проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» став переможцем грантового конкурсу Європейської Комісії для підтримки розробки та впровадження Планів дій сталого енергетичного розвитку, – розповів міський голова. – Щороку зростають видатки міського бюджету на реалізацію заходів із підвищення енергоефективності. За підсумками 2017 року були впроваджені заходи з енергозбереження у бюджетній сфері міста на суму 40,2 млн грн, а у 2018 році – передбачено 49,4 млн грн, зокрема, 45,9 млн грн. – кошти міського бюджету; 2,5 млн грн. – грант Європейської комісії; 0,6 млн грн. – кошти НЕФКО; 0,4 млн грн. – грант GIZ».

Керманич міста подякував представникам проекту GIZ «Партнерство з модернізації: Енергоефективність у лікарнях», Асоціації «Енергоефективні міста в Україні» за підтримку міста Суми на шляху до енергоефективності.

Разом з тим, цього дня в Аґенції промоції «Суми» сумчани могли переглянути проморолік на тему енергоощадності та збереження клімату та виставку сучасного світлового обладнання і пристроїв відеоспостереження, яку організували КП «Міськсвітло» спільно з компанією «УКРінфосистеми».

На сумчан і гостей міста чекає багато цікавих та корисних заходів в рамках Дні сталої енергії у місті Суми. Протягом п’яти днів як для дорослих, так і для дітей, проведуть різні просвітницькі акції, тематичні семінари з енергоощадності, флеш-моб, велоквест, фестиваль «Sumy Energy Fest» та ще багато іншого.