0010.jpg

У Сумах вшанували пам’ять жертв політичних репресій.

Попри дощову погоду сумчани зібрались біля пам’ятника жертвам комуністичних репресій. Віддати шану тим, чиї життя насильницьки обірвала більшовицька репресивна машина, прийшли представники міської та обласної влади, громадські діячі, містяни старшого віку та зовсім юні.

«Репресії – це колективізація, репресії – це депортація, це Голодомор, це розстріли. Сумщина тому не виключення. Протягом 20-30-х років репресій в Україні на Сумщині було винищено 21 тисячу людей. І зараз ми знаходимось на тому місці, де під покровом ночі ховали жертв політичних репресій. Жахи і страхіття переслідували народ. Ніхто не міг протистояти репресивній машині. Так тривало десятиліттям. Україна зробила свій вибір і розпрощалася з тоталітарним режимом. У пам’ять про жертв політичних репресій, на відновлення історичної пам’яті Указом Президента України у третю неділю травня відзначається День вшанування жертв політичних репресій», – зазначила у своєму виступі директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН.

«Кожен із нас свідомий того, що Україна завжди була ласим шматком для кожного завойовника і кожного окупанта. Кожен із них провадив свою політику, і ті, хто страждав за свою землю, за свій народ, за ідею, – це були якраз жертви політичним репресій. Усі окупанти, які були досі, намагались окупувати нашу землю, наш чорнозем. Але найстрашніше, коли йде насаджування ідеології, коли крадеться наша історія, адже і тоді і зараз Московії не потрібні наші території, їм потрібна історія Київської Русі, аби влада могла пояснити нинішньому і майбутньому поколінням, хто вони і звідки», – наголосив у своєму виступі заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК.

Посадовець зауважив, що лише згуртована нація може цьому протистояти, а відтак, і будь-які політичні та ідеологічні непорозуміння всередині країні мають вирішуватись суто мирним шляхом.

Присутні вшанували пам’ять жертв політичних репресій хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника. А на завершення виконали акапельно Державний  Гімн України.