002.jpg

У четвер, 19 квітня, фахівці Сумського обласного Центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом та «Клініки, дружньої до молоді» міської дитячої лікарні Святої Зінаїди поспілкувались зі студентами на тему профілактики ВІЛ/СНІД.

Зустріч провели в Сумському вищому професійному училищі будівництва та автотранспорту» у рамках акції «Безпечне кохання» та лекторію «Молодь за здоровий спосіб життя».

Волонтер «Клініки, дружньої до молоді», студентка СумДПУ ім. А. С. Макаренка Анна НЕВОЖАЙ ознайомила студентів з основними принципами роботи «Клініки, дружньої до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди.

Психолог «Клініки, дружньої до молоді» Таїсія ЛУЦЬКОВСЬКА приділила особливу увагу стосункам в підлітковому віці, а завідувачка цієї установи Владлена КОНЦЕВИЧ провела групове дотестове консультування, озвучила всі шляхи передачі ВІЛ та розповіла про засоби захисту.

Активіст і пастор Василь МАЦУЄВ звернувся до молоді з закликом не починати вживати будь-які наркотики, бо немає легких наркотиків і грань може бути дуже тонкою. Він розповів про можливість скористатися ліками, які можуть знизити кількість вірусу в організмі до незначних рівнів. Люди зі зниженим рівнем ВІЛ є важливим чинником в уповільненні епідемії.

Студенти переглянули документальний фільм про реальне життя людини з ВІЛ з метою мотивування пройти тест.

Студентки мали можливість в індивідуальному порядку задати питання та поспілкуватися в контексті «розмова про потаємне» з лікарем-гінекологом Катериною КРАСНОНОС.

Всі охочі мали можливість пройти безкоштовно і анонімно тест на ВІЛ та отримати результат через 15 хвилин. Всі студенти були охоплені якісним дотестовим та післятестовим консультуванням сертифікованими фахівцями. Лікарем Сумського обласного центру профілактики з ВІЛ/СНІДом Юлією ЛУГОВСЬКОЮ були проведені особисті бесіди та відповіді на запитання студентів. Протестовано 14 осіб, всі результати негативні.

Після завершення зустрічей молодь отримала засоби контрацепції та методичну літературу.