0012.jpg

У середу, 11 квітня, за ініціативи Служби у справах дітей відбулась нарада під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

На зустрічі були присутні представники управління превентивної діяльності (патрульна поліція, сектор ювенальної превенції) головного управління Національної поліції в Сумській області, управління освіти і науки, відділу охорони здоров’я, департаменту соціального захисту населення, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Головними питаннями до розгляду на нараді були посилання міжвідомчого реагування у сфері протидії та запобігання домашньому насильству у зв’язку з набуттям чинності з 7 січня 2018 року Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому запроваджено новий підхід до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві. При цьому, розглядалися проблемні питання узгодженої взаємодії та налагодження комунікації суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в перехідний період дії нормативних документів.

Звертаючись до учасників наради, заступник міського голови зазначила, що ключовими принципами, якими повинні керуватись у своїй роботи представники структурних підрозділів міської ради у сфері протидії домашньому насильству, є безпека жертв, безперервність механізму реагування на випадки насильства та узгодженість дій, що несуть ключове значення для успішності подолання наслідків насильства.

Начальник Служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА довела до відома присутніх інформацію про роботу служби у справах дітей з попередження домашнього насильства в сім’ях, де на вихованні є діти. Протягом І кварталу поточного року до служби у справах дітей надійшло шість звернень щодо насильства в сім’ї з них: п'ять – від медичних закладів, одне – від навчального закладу. Проведено два профілактичних рейди «Сім’я», під час яких виявлено сімох дітей, які були направлені до центру соціально-психологічної реабілітації дітей області.

Про надання допомоги дітям, які зазнали насильства, доповіла міський педіатр Тетяна ЛІСНА.

З метою поліпшення профілактичної роботи щодо попередження домашнього насильства, повідомила завідувачка відділу практичної психології управління освіти і науки Марина СВИРИДЕНКО, в закладах освіти серед педагогів проведено ряд заходів із даного питання. При відділі практичної психології та соціальної роботи діє Телефон довіри та консультпункт.

Начальник управління соціально-трудових відносин Олена БУТОВА та директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія Вертель розповіли про здійснення відповідних соціальних послуг, обстеження, надання різних видів допомоги особам, які зазнали насильства

Начальник управління превентивної діяльності ГУНП в Сумській області Андрій ЮЩЕНКО проінформував присутніх про роль представників патрульної поліції, дільничних інспекторів, сектору ювенальної превенції у вирішенні питань попередження вчинення насильства.

Результатом наради стала низка пропозицій та доручень щодо продовження співпраці установ та підрозділів у сфері запобігання домашньому насильству та надання допомоги постраждалим особам.