0010.jpg

Сьогодні з Сум до Авдіївки вперше вирушив кровомобіль, який забезпечує благодійними компонентами крові тамтешню міську лікарню, на базі якої розміщується найбільший у зоні АТО стабілізаційний центр, що надає медичну допомогу пораненим бійцям.

Для того, аби безкоштовно передати компоненти крові до стабілізаційного центру Авдіївської міської лікарні, Сумський обласний центр служби крові оголосив благодійну акцію, яка почалась 19 лютого. Кількість крові, яку відправили до Авдіївки сьогодні, не називали.

«У військовий час інформація про потребу в крові є стратегічною таємницею, зазначив автор проекту «Кровомобіль» Ростислав ЗАУРАЛЬСЬКИЙ. – Це перший, але не останній наш візит до Сумського обласного центру служби крові, я сподіваюся на постійну співпрацю. У Сумах – єдиний донорський центр, де повністю зроблений ремонт, встановлено новітнє обладнання. І тому я із задоволенням беру тут компоненти крові – бо я на 100% упевнений в їх якості і безпеці, а це дуже важливо».

Благодійний збір компонентів крові для стабілізаційного центру Авдіївської міської лікарні триватиме до 1 березня, тож сумчани та жителі області мають можливість долучитися до цієї справи і врятувати життя захисників України.

Ще на початку війни завідуючий відділенням трансфузіології Кременчуцького пологового будинку Ростислав Зауральський ініціював проект «Кров, що рятує життя». Зібрану кров доставляли до Авдіївки кровомобілем, оснащеним саморобними пристроями для зберігання температури еритроцитарної маси і плазми. Згодом географія доставки крові розширилася – підключилися жителі Полтави, Харкова. Коли кровомобіль, що наїздив понад 40 тисяч км, почав виходити з ладу після кожного рейсу, волонтери оголосили збір коштів на новий і спеціальне обладнання для нього.

Торік влітку новий кровомобіль розпочав свою надважливу для українських бійців роботу. Автівка робить рейси на Авдіївку кожні два-три тижні, щоб поновити запаси донорської крові. Адже довго зберігатися компоненти крові не можуть. Для того, аби вони не втратили своїх якостей, їх транспортують у замороженому вигляді у спеціальних ємностях, що зберігають температуру. Кровомобіль оснащений проблисковими маячками і сиреною, які використовуються при перевезенні компонентів крові – оскільки їх потрібно доставити якнайшвидше. Завжди напоготові витратні матеріали для переливання та розморожувач плазми – власна розробка, яку мають усі лікувальні заклади Кременчука. Авто може доправляти компоненти крові куди завгодно і організувати переливання навіть у польових умовах.