0012.jpg

До Дня всіх закоханих для сумчан провели акцію «Безпечне кохання».

Організували таку фахівці «Клініки, дружньої до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди спільно з обласним Центром профілактики і боротьби зі СНІДом.

Акція відбувалась напередодні Дня закоханих, 13 лютого, у Всесвітній день презерватива у в СумДПУ ім. А. С. Макаренка.

Подібні акції проводять «Клініки, дружні до молоді» в Одесі, Запоріжжі, Рівному, Харкові, Шостці, Кролевці.

Студентам розповіли про основні принципи роботи та специфіку закладу «Клініка, дружня до молоді».

Завідувачка Владлена КОНЦЕВИЧ провела групове дотестове консультування, озвучила шляхи передачі ВІЛ та розповіла про особисту відповідальність.
Окрему увагу приділили стосункам у підлітковому віці. Психолог Ольга ХОРУЖА наголосила, що головне не забувати контактувати на рівні цінностей, спілкування, спільної діяльності, а не лише на рівні тілесних контактів.

Лікар обласного Центру профілактики і боротьби зі СНІДом Юлія ЛУГОВСЬКА озвучила ситуацію із захворюваністю на ВІЛ/СНІД у Сумах та області, нагадала студентам про використання презервативу та утриманні як стовідсоткового методу, що не має побічних ефектів.

Студенти переглянули документальний фільм про реальне життя людини з ВІЛ з метою мотивування пройти тест на ВІЛ.

Вони мали можливість в індивідуальному порядку задати питання та поспілкуватися в контексті «ромова про потаємне» з лікарем – гінекологом Катериною КРАСНОНОС.

Бажаючим було запропоновано пройти тестування (зголосилось 19 осіб). Тестування на ВІЛ – це не лише аналіз, це дієвий інструмент профілактики. Завдяки якісно проведеному консультуванню, під час якого молода людина може сама оцінити свої ризики та скоригувати їх, а можливо і змінити ризиковану поведінку. А ВІЛ-інфекція – керована, тобто від кожного особисто залежить інфікується він ВІЛ чи буде знати всю інформацію і захистить себе. Просто здавши тест на ВІЛ можна захистити себе та близьких.

Після завершення зустрічі молодь отримала відповідну методичну літературу та засоби контрацепції.

Організація заходу стала можлива завдяки сприянню керівника психологічної служби СумДПУ Вікторії РАТЕЄВОЇ, яка приділила увагу профілактичній освіті молоді та захисту її від негативних впливів та ризиків підліткового віку.