004.jpg

Постійна комісія з питань перевірки організації харчування дітей у навчальних закладах Сум у середу, 7 лютого, вивчала організацію харчування дітей, а також безпечність та якість продукції, що надходить до дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 2 «Ясочка».

Планову перевірку здійснювали заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, заступник начальника управління освіти і науки Тетяна ДРИГА та члени комісії: головний спеціаліст відділу з конкурсних торгів Вадим ВОРОБЙОВ, лікар загальної гігієни управління Держпродспоживслужби в м. Сумах Ірина АНТИПЕНКО, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління Держпродспоживслужби в м. Сумах Валерій СЕРЕДЕНКО, головний спеціаліст управління освіти і науки Олена ФЕДЕНКО, головний бухгалтер централізованої бухгалтерії управління освіти і науки Наталя КОМАРОВА, старший інспектор сектору ювенальної превенції Сумського відділу поліції ГУНП України в Сумській області Валерій СІЛІН.

Комісія уважно вивчила якість продуктів харчування, створення умов для правильної організації харчування, дотримання норм та умов доставки продукті, термінів реалізації, дотримання технології приготування страв, якості дитячого харчування.

У закладі є меню-розкладка, що складається у відповідності до наявності продуктів харчування, картотеки страв та з урахуванням приблизного двотижневого меню. Страви, які готують дітям, різноманітні, смачні, калорійні. Кожного дня передбачено вживання молока, масла, овочів; два рази на тиждень діти їдять зернистий сир, рибу, свіжу випічку; чотири рази на тиждень – м’ясо. Всі страви готуються відповідно до картотеки страв, яка затверджується керівником закладу. Кухарями суворо дотримується поточність виробничого процесу. Кулінарна обробка сирих і готових продуктів проводиться з дотриманням технологічних і санітарних вимог.

Під час перевірки умов зберігання продуктів харчування, було виявлено, що у коморі, харчоблоці та овочесховищі дотримуються всі умови, принцип правильного сусідства продуктів. Частота завезення продуктів відповідає вимогам, копії заявок на продукти зберігаються з відміткою про їхнє виконання. На всі продукти є товарно-транспортна накладна та сертифікат якості.

Харчування дітей пільгових категорій зменшено на 50% для батьків, які мають трьох і більше дітей (10 дітей). Звільнені від оплати за харчування дітей батьки або особи, які їх замінюють, із малозабезпечених сімей (15 дітей), які безпосередньо беруть, брали участь у проведенні АТО (23 дитини), учасник бойових дій в Афганістані (одна дитина), батьки трьох і більше дітей (10 вихованців).

Щодо документації з питань організації харчування, було виявлено, що у закладі наявні накази з організації харчування, завідувач здійснює контроль за їх виконанням; сестрою медичною старшою та комірником забезпечується ведення документації з питань організації харчування; фінансова документація з харчуванню бухгалтерією оформлена і ведеться у встановленому порядку.

Порушень в організації харчування дітей комісією не виявлено.

Наразі у дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 2 «Ясочка» працює 14 груп, з них чотири групи раннього віку та 11 груп дошкільного віку (дві групи компенсуючого типу). Списковий склад дітей – 373 дитини, фактично присутніх – 225 дітей.
Продукти харчування до садочка постачають КОРП «Дрібнооптовий», ФОП Коваленко М.С., ПО «Сумський виробничий комбінат».