004.jpg

Спостережна комісія при виконавчому комітеті підбила підсумки своєї діяльності за минулий рік.

З метою забезпечення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених осіб та осіб звільнених від відбування покарання протягом 2017 року спостережною комісією при виконавчому комітеті, згідно затверджених планів роботи на І та ІІ півріччя було проведено – 15 засідань, з них: два – засідання в Сумській виправній колонії № 116

Спостережною комісією розглянуто 79 матеріалів відносно засуджених та погоджено: умовно-дострокового звільнення від відбування покарання на підставі ст. 81 КК України – 69 особам, переведення до дільниці посиленого контролю та до дільниці ресоціалізації на підставі ст. 100 п. 2 КВК України – чотирьом особам, заміна невідбутої частини покарання більш м’яким у вигляді обмеження волі на підставі статті 82 КК України – п’ятьом особам, амністія – одній особі.

Проведено особистий прийом та профілактичні бесіди з вісьмома засудженими.

З метою вивчення матеріально-побутового стану, забезпечення засуджених, умов їх праці, навчання та стану організації соціально-виховної роботи, участі у засіданнях комісій Сумської виправної колонії № 116 з застосування пільг, члени спостережної комісії протягом поточного року відвідали Сумський слідчий ізолятор – сім разів та Сумську виправну колонію № 116 – 10 разів.

Протягом 2017 року члени спостережної комісії взяли участь у «круглому столі» на тему: «Дотримання прав вразливих груп населення в діяльності правоохоронних органів» та проведенні останнього дзвінка в травні поточного року навчальної школи Сумської виправної колонії № 116, 21 червня 2017 року взято участь в роботі дисциплінарної комісії Сумської виправної колонії № 116 щодо застосування стягнення.

З метою інформування громадськості міста про результати роботи спостережної комісії при виконавчому комітеті та стан дотримання прав людини, захисту основних свобод і законних інтересів засуджених осіб під час виконання кримінальних покарань в пенітенціарних установах міста, на Інформаційному порталі Сумської міської ради розміщено 16 відповідних інформаційних матеріалів.

З метою сприяння соціального патронажу особам звільненим з місць позбавлення волі, в даному напрямку працює Центру реінтеграції бездомних осіб за адресою: м. Суми, вул. Робітниче селище, 14.

Протягом 2017 року до Центру реінтеграції бездомних осіб звернулося 2362 особи (з них: 340 осіб звернулися вперше), в тому числі 19 осіб, звільнених з місць позбавлення (обмеження) волі.

З початку року відділенням обліку бездомних осіб відновлено 147 документів, з них 112 паспортів (в тому числі трьом особам з місць позбавлення волі), сприяли у працевлаштуванні чотирьох осіб відповідної категорії.

Згідно повідомлень, які надходять до спостережної комісії від Ковпаківського районного суду міста Суми та апеляційного суду Сумської області, члени спостережної комісії взяли участь у восьми судових засіданнях під час розгляду спільних з Сумською виправною колонією № 116 та Сумським слідчим ізолятором подань щодо умовно-дострокового звільнення засуджених від відбування покарання, заміни відбутої частини покарання більш м’яким тощо.

Заходи, які були заплановані спостережною комісією при виконавчому комітеті на 2017 рік виконані в повному обсязі.