004.jpg

Питання профілактики та лікування грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) не втрачають своєї актуальності, а особливо із настанням сезону, коли захворюваність зростає.

З метою інформування сумчан про те, які заходи профілактики актуальні в сезон грипу, 15 листопада представники міської влади та спеціалісти галузі охорони здоров’я провели брифінг, присвячений ситуації із захворюваності на ГРВІ та грип, профілактиці та лікуванню цих хвороб.

У заході взяли участь заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Наталія СПІЧАКОВА, міський інфекціоніст Світлана ГРИЩЕНКО, а також начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Валентина ТИЩЕНКО.

Під час спілкування з журналістами в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко зазначила, що щорічно при підготовці до сезону підвищення захворюваності на грип та ГРВІ в місті розробляється комплексний план заходів, відповідно до якого працюють всі лікувально-профілактичні заклади, також опрацьовується порядок госпіталізації і заходи, які будуть прийняті на період підвищення захворюваності.

За останній тиждень у Сумах зареєстровано 1164 випадки захворювання на грип та ГРВІ, що на 263 випадки (на 18%) менше, ніж за попередній тиждень – 1427. Серед тих, хто захворіли, 765 дітей або 65,7%. Госпіталізовано 77 сумчан, з них 91% – це діти.
За даними відділу охорони здоров’я, наразі рівень захворюваності на грип та ГРВІ у місті на 35% нижче порогового рівня.

Як розповіла Олена Чумаченко, одним із засобів профілактики грипу – є вакцинація. На сьогодні в Україні зареєстровано чотири вакцини проти вірусу грипу: Інфлувак® (Influvac®), Інфлуенза Ваксін, Джісі Флю, Ваксігрип. В наявності у продажу в аптечній мережі Сум є дві вакцини: Ваксігрип та Джісі Флю, орієнтовною вартістю від 180 до 250 гривень. На сьогоднішній день щеплено вже 393 особи, серед яких 225 медичних працівників.

«Грип – це вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи дихання. Проте ми маємо реальні можливості для його профілактики, шляхом вакцинації. Жодний захід профілактики не буває настільки ефективним, як щеплення. Тож раджу всім відвідати лікаря та зробити щеплення», – наголосив заступник міського голови Максим Галицький, який днями всією родиною відвідав відділення сімейної медицини аби зробити щеплення проти грипу.

Особливу увагу звернули на госпіталізацію хворих при підвищенні рівня захворюваності. Отже, госпітальною базою для хворих на грип та ГРВІ у Сумах визначені: інфекційне відділення міської лікарні № 4 та інфекційне відділення міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди – для хворих дітей; обласний клінічний перинатальний центр – для роділь та породіль; реанімаційні відділення всіх лікувально-профілактичних закладах міста, а також обласна інфекційна клінічна лікарня ім. З. Й. Красовицького – для хворих у тяжких станах.

Керівник міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди, розповідаючи про роботу установи в умовах епідемії грипу, зазначила що введена система обслуговування мешканців «електронна реєстратура» буде працювати в звичайному режимі, а також додатково планується зменшити кількість годин прийому на годину, щоб збільшити кількість годин на обслуговування викликів на годину. Адже мешканці частіше викликають лікаря додому. Також запровадять додаткові номери телефонів адміністраторів – завідуючих педіатричними відділеннями, які на період грипу винесуть у відкритий доступ.
Під час брифінгу ще раз наголосили, що у період підвищеної захворюваності на грип у лікувальних закладах будуть введені такі протиепідемічні заходи, як масковий режим для персоналу і відвідувачів, обмеження відвідувань у стаціонарних відділеннях і кількості осіб, які будуть перебувати на лікуванні з хворою дитиною та обмеження госпіталізації хворих з плановими захворюваннями.

Медики підкреслили необхідність своєчасного звернення до лікаря і неприпустимість самолікування при грипі.

Особливо важливо це для людей, що належать до груп ризику: діти до п’яти років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою; хворі на діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, люди, які перебувають на імуно-супресивній терапії.

Разом із тим надали прості поради, як вберегтися в цей період. Тож, потрібно уникати місць великого скупчення людей та контакту з хворими, треба застосовувати засоби індивідуального захисту, такі як маска. Варто частіше мити руки. Якщо поруч немає води та мила, треба використовувати спреї для рук на спиртовій основі. Слід регулярно провітрювати приміщення і частіше застосовувати вологе прибирання. Потрібно бути фізично активними, уникати стресу, спати достатню кількість годин і повноцінно харчуватися.