002.jpg

У середу, 15 листопада, у Конгрес-центрі СумДУ відбувся «круглий стіл» на тему «Бюджет міста Суми 2018. Проблеми. Недоліки. Переваги. Перспективи».

До обговорення цих питань долучились представники міської влади та громадські експерти.

На початку зібрання заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Любов СПІВАКОВА розповіла про основі принципи формування головного фінансового документа міста на 2018 рік.

За словами Любові Співакової, нині проект бюджету знаходиться на стадії підготовки.

«Зараз ми моніторимо ситуацію на кожному із етапів розгляду державного бюджету. Тож остаточно сформувати головний кошторис міста на наступний рік ми зможемо лише після того, як буде прийнятий держбюджет», – зазначила посадовиця.

Особливу ж уваги присутні приділили питанням реверсної дотації та міжбюджетним відносинам в частині розрахунку освітньої субвенції.

Щодо першого, то тут було досягнуто консенсусу – реверсна дотація має бути зведена до мінімуму.

На цьому наголосив і секретар міської ради Андрій БАРАНОВ: «Ми однозначно проти того, щоб з бюджету міста вилучали кошти. Так, можуть бути випадки, коли мова йде про допомогу громадам. Проте і в цьому разі ми повинні діяти на договірній основі».

Про освітню субвенцію члени «круглого столу» домовились поговорити ще раз, долучивши до розмови і потенційних сумських роботодавців.

«Це питання повинно розглядатись окремо, адже воно має набагато глибше коріння. Якщо зараз всі виші I – II рівнів акредитації перейдуть до міста, то і фінансуватися вони мають з міської скарбниці. Роботу випускникам цих вузів має пропонувати теж місто. А чи готові сьогодні роботодавці у Сумах це роботи, аби потім підготовлені нами кадри не виїздили працювати за кордон?», – сказав голова планово-бюджетної комісії міської ради Володимир ШИЛОВ.

Присутні домовились, що під час наступної зустрічі це питання буде першочерговим. А секретар міської ради Андрій Баранов зазначив: «При формуванні міського бюджету 2018 року мають бути враховані думки всіх депутатських фракцій та особливо громадськості. Особливо, коли мова йде про видаткову частину кошторису».