0010.jpg

Протягом жовтня – листопада у Сумах триває призов громадян на строкову військову службу.

Про її перебіг під час брифінгу 27 жовтня розповіли заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Григорій БРЯЗКУН, військовий комісар Сумського міського військового комісаріату Андрій ХЛОПОНІН.

«На сьогоднішній день професія військовослужбовця є в пошані та повазі серед наших громадян. Звертаюся до молодого покоління, до самосвідомості наших юнаків, адже служба в Збройних силах України – це почесна місія, яка зробить їх справжніми чоловіками, яка зміцнить дух, тіло та допоможе сформувати нашу державу як таку, що посяде гідне місце серед провідних націй у світі», – наголосив заступник міського голови Максим Галицький.

Як і раніше, в 2017 році в Сумах проводять два етапи призову в армію: весняний та осінній. Планове завдання на осінній призов для міста складає 90 чоловік.

«На жаль, ситуація щодо виконання завдання по осінньому призову у місті Суми не найкраща. За перший місяць місто виконало планове завдання на 75%, а на осінню призовну кампанію в цілому – на 30 %», – доповів військовий комісар.

На початку осіннього призову було виписано 3760 повісток, які направлено адресатам. З цієї кількості наразі прибуло до військового комісаріату – 843 особи. Знято з обліку (передано на облік військовозобов’язаних) – 26 осіб. Визнано придатними міською медичною комісією – 35 осіб. Знаходяться на додатковому медичному обстеженні – 40 осіб. Надані відстрочки по навчанню – 591 особі.

Особливу увагу звернули на відповідальність призовників за ухилення від проходження строкової військової служби відповідно до чинного законодавства України. Адже такі юнаки порушують закон і підлягають адміністративній та кримінальній відповідальності.

Разом з тим обговорили соціальні гарантії для військовослужбовців строкової військової служби.

Державою передбачено надання пільг військовослужбовцям строкової військової служби, отже відповідно до постанови Кабінету Міністрів України громадянам України, які будуть призвані на строкову військову службу, починаючи з осіннього призову 2015 року здійснюється виплата разової грошової допомоги, в розмірі двох мінімальних заробітних плат.

Також згідно з Кодексом законів про працю за ними зберігається місце роботи та середня заробітна плата, яка буде їм нараховуватися під час служби.

Під час брифінгу ще раз наголосили, що військовослужбовці строкової служби проходитимуть службу в небойових військових частинах та не будуть залучатися до проведення АТО.