001.jpg

У міжнародний день боротьби з раком молочної залози, у міській клінічній лікарні № 1 сумчанки мали можливість отримати консультацію лікаря та пройти обстеження на цифровому мамографічному апараті.

До акції «Потурбуйся про себе», яка покликана пропагувати профілактику раку молочної залози, доєднались в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, депутати міської ради Ірина РИБАЛЬЧЕНКО, Оксана МАЛЮК, член жіночої громадської організація «Дія» Віра БАБИЧ.

За словами Олени Чумаченко, рак молочної залози є найбільш поширеною формою злоякісної пухлини у жінок. У Сумах на обліку перебувають 1577 хворих на рак молочної залози. У поточному році виявлено 87 осіб (у 2016 році – 101 особа): І-ІІ стадії – 74 (85%), ІІІ стадії – п’ять (5,7%), ІV стадії – чотири (4,6%). З них виявлено при профоглядах 36 осіб (41,4%). Медиків непокоїть зростання кількості осіб, виявлених у пізніх стадіях – ІІІ-ІV: дев’ять проти чотирьох у попередньому році.

Про те, як та коли сумчанки можуть пройти цифрове мамографічне обстеження, розповіла завідувач відділення променевої діагностики Людмила ЛУКЬЯНЕНКО.

«Мамомологічний метод дослідження – це рентгенологічне дослідження молочних залоз у жінок, яке проводиться, починаючи з 40 років, один раз на два роки. Якщо ж у жінки були родичі, які хворіли на рак молочної залози, то тоді їй показане обстеження з 35 років. Окрім того, обстеження проводиться за клінічними показаннями. В залежності від типу щільності молочної залози діагностична цінність мамографії різна. Так, при підвищеній щільності показані УЗД та МРТ, а при зниженій – мамографія. Оскільки одразу з’ясувати, яка щільність молочних залоз у пацієнтки, неможливо, то їй призначають мамографію, а потім як додатковий метод обстеження – УЗД або МРТ», – зазначила лікар.

Також вона розповіла, що у міській клінічній лікарні № 1 кабінет мамографії розпочав свою роботу в серпні цього року, одразу після того як коштом міського бюджету було придбано цифровий мамографічний апарат. Якість цифрових знімків на ньому значно краща, ніж на аналогових апаратах. Ті сумчанки, які хочуть пройти мамографічне дослідження повинні при собі мати направлення лікаря, амбулаторну картку та дані попередніх лабораторних досліджень молочних залоз.

Оскільки мамограф у міській клінічній лікарні № 1 обслуговує все місто, то в медичному закладі був складений графік для прийому пацієнтів, які проживають на території обслуговування міських поліклінік № 3, № 4 та № 5. Про це письмово було повідомлено керівництво цих лікувальних закладів.

Кожного ж дня у мамографічному кабінеті приймають близько 20 пацієнтів. З того часу як тут було встановлено мамограф, вже обстежили 230 жінок, з них шість мали підозру на онкопатологію, двом підтвердили діагноз «рак молочної залози», ще четверо проходять дообстеження.

Сумчанки можуть скористатись попереднім записом на обстеження , звернувшись за телефоном: 70-13-29.