0010.jpg

Представники департаменту фінансів, економіки та інвестицій взяли участь у міжнародній конференції «Сприяючи енергоефективності в Україні: кращий досвід з Словаччини».

Відбулась така минулої середи у Чернігівській обласній раді.

Метою заходу, з одного боку, став обмін з українськими партнерами словацьким досвідом у сфері покращення ефективності використання енергоресурсів та відновлюваних видів енергії, кращими практиками з досвіду муніципалітетів.

По-друге, учасники конференції розглянули можливості фінансової підтримки для впровадження проектів з енергоефективності в Україні та представили успішні проекти, реалізовані в Словаччині.

Організаторами заходу стали Словацька асоціація зовнішньої політики (Братислава), Центр глобалістики «Стратегія XXI» (Київ), Асоціація «Енергоефективні міста України» за фінансової підтримки USAID.

Словацькі експерти в своїх доповідях на конференції детально розповіли про різні аспекти і особливості ефективного споживання енергоресурсів (термореновація будинків, систем опалення, державних програм мотивації громадян до енергозбереження та інше).

Представники муніципалітетів, недержавних організацій та фірм-виробників енергоефективного обладнання представили свої проекти. Так, фірма «DataTherm» презентувала проект «Заміна палива з природного газу на біомасу. Встановлення водогрійних котлів на біопаливі у м. Нова Дубниця», фірма «Ingul» – проект «Будівництво нової котельні у поєднанні із когенерацією для спортивно-відпочивального комплексу в Шаморині (Словаччина)» та інші.

Доповідач Андрій ЛЕСЬО представив онлайн «Енергокалькулятор OKNA.ua», який розраховує теплоізоляційні характеристики віконних блоків та економію на опалення і кондиціювання. Результати розрахунків враховують розміри, архітектуру і комплектуючі вікон та не залежать від конкретного виробника чи постачальника. Скористатися енергокалькулятором для вікон можна за посиланням: https://okna.ua/energoeffektivnost_okna.