004.jpg

Постановою від 13 вересня «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» Урядом внесено зміни, що стосуються порядку призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та порядку здійснення контролю.

Зокрема, розширено коло внутрішньо переміщених осіб, які мають право на отримання грошової допомоги. Раніше вона не призначалася у разі, якщо у будь-кого з членів сім’ї на депозитному рахунку був вклад, сума якого перевищувала 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, відтепер розмір можливого депозиту підвищено до 25-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, тож громадяни, яким було відмовлено в призначенні допомоги за наявності депозиту, розмір якого не перевищує 40,6 тис. грн. мають право повторно подати заяву на її призначення.

Підвищено розмір щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання та граничний розмір загальної суми грошової допомоги, що виплачується на сім'ю, до складу якої входять особи з інвалідністю до 3,4 тис. грн. (раніше розмір допомоги не перевищував 2,4 тис. гривень).

А ще з’явилась можливість проведення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам не тільки через ПАТ «Ощадбанк», але й через мережі будь-яких банків, які знаходяться чи здійснюють свою діяльність на підконтрольній українській владі території.

Також спрощено порядок контролю за проведенням соціальних виплат окремим категоріям ВПО. Нагляд здійснюється шляхом відвідування не рідше ніж одного разу на шість місяців фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, про що складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї за формою, встановленою Мінсоцполітики. Якщо в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо проходження особою фізичної ідентифікації в публічному акціонерному товаристві «Державний ощадний банк України», чергова перевірка у відповідному періоді не проводиться. Не здійснюватиметься вона і щодо внутрішньо переміщених осіб, які працюють в органах державної влади або органах місцевого самоврядування та якими надано довідку з місця роботи про те, що вони перебувають у трудових відносинах із відповідними органами державної влади або органами місцевого самоврядування і умови їх роботи потребують постійного перебування на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження (за винятком відряджень за кордон); військовослужбовців із числа внутрішньо переміщених осіб, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо на території проведення антитерористичної операції, за наявності довідки з військової частини про залучення до проведення антитерористичної операції.